2-3 porcje
30 minut + czas studzenia ryżu
Połączenie przeciwstawnych smaków.
Dziś dzielimy się przepisem na sałatkę, która wielokrotnie towarzyszyła nam jako pożywny obiad w podróży. Na pewno i Wam pomoże zaspokoić głód podczas wielogodzinnej podróży, gdy nie macie czasu lub ochoty na eksperymentowanie z przydrożną gastronomią. Idealne rozwiązanie na wiosenny urlop lub na wakacje. Oczywiście vegan & gluten free.
Zachęcamy do dzielenia się przepisem, również w angielskiej wersji z napisami od Translalab . Zapraszamy!
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy do zapoznania się z innymi sałatkami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 200 g okrągłego brązowego ryżu
- 200 g majonezu kokosowo-ziemniaczanego (z przepisu nr 106)
- 1/2 puszki ananasa
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 kostki wędzonego tofu
- 1 garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 3/4 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ryż wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą, następnie zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem, aż się ugotuje i wchłonie całą wodę. Rodzynki sparzamy wrzątkiem, a ananasa, paprykę i wędzone tofu kroimy w drobną kostkę.
- Ryż studzimy i przekładamy do miski, dodajemy do niego ananasa, rodzynki, paprykę, tofu i mieszamy. Dodajemy majonez, pieprz i sól.
- Całość jeszcze raz mieszamy i w razie potrzeby dosalamy.
- Sałatkę najlepiej schłodzić jeszcze w lodówce przed podaniem.
- Smacznego i na zdrowie!