2 większe lub 6 mniejszych foremek
ok. 50 minut + czas moczenia orzechów
Kawowy? Czemu nie?
Do Wielkanocy już tylko tydzień. Czas zabrać się za świąteczne wypieki. Dziś przepis na bezglutenowe i wegańskie kawowe mazurki.
Ps. Angielskie napisy do odcinka przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne przepisy na ciasta.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – ciasto:
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 50 g cukru kokosowego
- 200 ml wody
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli do smaku
Składniki – nadzienie:
- 200 g orzechów nerkowca
- 150 g oleju nierafinowanego kokosowego
- 100 g cukru kokosowego
- 2 intensywne espresso
- Płatki migdałów, kawa mielona i ziarna kawy do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Orzeszki nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godziny, by zmiękły.
- Suche składniki ciasta łączymy ze sobą, dolewamy olej i rozcieramy w palcach natłuszczając mąkę. Następnie, do natłuszczonej mąki, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Całość odstawiamy na 10-15 minut, aby siemię lniane wchłonęło wodę.
- Gotowe ciasto dzielimy na tyle części w zależności od ilości foremek, w których będziemy piec spody mazurków. Wykładamy nim foremki silikonowe, formując spody tart. Nakłuwamy je widelcem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy ok. 15 minut.
- W tym czasie odlewamy orzeszki i miksujemy na gładką masę, dodając w trakcie miksowania espresso, cukier. Na koniec dodajemy olej kokosowy i miksujemy raz jeszcze.
- Gdy spody się już upieką, wyjmujemy je z piekarnika i czekamy aż przestygną.
- Wykładamy je masą, następnie posypujemy mieloną kawą i dekorujemy płatkami migdałów oraz ziarnami kawy.
- Wstawiamy je do lodówki aby masa trochę zgęstniała przed podaniem na stół.
- Smacznego i na zdrowie!