ok. 100 ml
30 minut.
Kawowy, nie na słodko…
Wystarczą tylko 3 składniki, by przygotować przepyszny, intensywny, o bardzo uniwersalnym zastosowaniu kawowy krem balsamiczny z karobem. Zapraszamy!
Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne przepisy na sosy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 60 ml mocnego espresso
- 60 ml octu balsamicznego
- 2-3 łyżki melasy z karobu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Przygotowujemy intensywne espresso, wlewamy je do rondelka, dodajemy ocet balsamiczny i melasę ze strąków drzewa świętojańskiego.
- Redukujemy przez 20 – 30 minut na małym ogniu, gdy płyn zacznie mieć konsystencję syropu, zdejmujemy z palnika i przelewamy do docelowego słoiczka, pamiętając, że po ostygnięciu odrobinę zgęstnieje, więc nie redukujmy zbyt długo.
- Taki krem idealnie nadaje się do doprawiania sałatek, także owocowych, zup, sosów, różnych dań, a także deserów.
- Smacznego i na zdrowie!