213. „Karobowy grzaniec” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 szklanki
15 minut
Zdrowo i rozgrzewająco.
Dziś na chwilę przed Sylwestrem mamy dla Was przepis na bezalkoholowy grzaniec z karobem w roli głównej. To taki nasz pomysł na noworoczny toast lub rozgrzanie się przy składaniu sobie życzeń z sąsiadami na dworze.
Jak zawsze, w odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowanie przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na przepyszną, rozgrzewającą imbirówkę.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 3 łyżki kruszonych strąków karobu
- Kilka plastrów pomarańczy
- Kilka goździków
- 0,5 litra wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy z pokruszonym karobem i goździkami, gotujemy na małym ogniu 10 minut, pod koniec dodając kilka plastrów pomarańczy.
- Garnek zdejmujemy z palnika, a jego zawartość przecedzamy przez sitko do szklanek.
- Możemy udekorować szklanki świeżymi plastrami pomarańczy i w razie potrzeby dosłodzić na przykład melasą z karobu.
- Smacznego i na zdrowie!