kilka porcji
30 minut
Wegańska pasta, niewegański smak.
Dziś w Atelier Smaku kolejny pomysł na wegańską i bezglutenową pastę do chleba. Tym razem, znowu odwołujemy się do „niewegetariańskich” smaków. Przygotujemy metkę z bakłażana i suszonych pomidorów. Łudząco przypomina swój prototyp, więc idealnie się nadaje dla tych, którzy lubią bawić się smakiem z przymrużeniem oka. 😉
Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 150 g suszonych pomidorów z oleju
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 3 łyżeczki oliwy wędzonej
- 2 łyżeczki oliwy truflowej
- 3 łyżeczki sosu sojowego tamari
- 2 łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki błonnika z babki płesznik
- Ewentualnie sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Bakłażany kroimy w plastry, smarujemy olejem z pomidorów i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C, by zmiękły.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je na bok, by przestygły i następnie szatkujemy je na bardzo drobne kawałki razem z pomidorami lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia z największymi dziurkami.
- Dodajemy sól, przyprawy i sos sojowy. Mieszamy i wlewamy oleje i oliwę.
- Ponownie mieszamy i próbujemy. Pasta musi być intensywna w smaku, ponieważ będzie rozsmarowywana na delikatnym pieczywie.
- Zatem możemy ją dobrze dosolić i dopieprzyć, by była jeszcze ostrzejsza.
- Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę błonnika z babki płesznik, mieszamy i czekamy aż pochłonie wilgoć.
- Tę pastę możemy podawać na kanapkach albo na gryczanych blinach np. z rukolą.
- Smacznego i na zdrowie!