116. “Duszone banany z żurawiną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka porcji
15 minut
Bardzo szybki deser.
Dziś proponujemy wyjątkowo prosty i szybki deser. Wystarczą banany, żurawina, kilka dodatków i gotowe!
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 10 mini bananów lub 2 duże
- 1 szklanka mrożonych owoców żurawiny
- 4 łyżki melasy z karobu
- Sok z 1/3 limonki
- Kilka nasion zielonego kardamonu
- Skórka otarta z limonki do dekoracji
- Świeża mięta do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na patelnię wrzucamy owoce mrożonej żurawiny, wlewamy melasę z karobu, sok wyciśnięty z 1/3 liomonki i dorzucamy rozdrobnione w moździerzu oraz pozbawione łupin nasiona kardamonu.
- Dusimy przez ok. 10 minut, aż owoce puszczą sok, który po chwili trochę się zredukuje.
- Następnie wrzucamy obrane mini banany, całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 minut.
- Podajemy na ciepło, udekorowane skórką utartą z limonki i miętą. Jeśli nie dostaniemy mini bananów, dajmy zwykłe pokrojone w kawałki.
- Pamiętajmy, by banany były naprawdę dojrzałe i słodkie.
- Smacznego i na zdrowie!