2 porcje
ok. 40 minut + 2 godziny moczenie kaszy
Sycąco i smacznie.
Dziś w Atelier Smaku serwujemy faszerowane pieczarki portobello. Idealne na wegański i bezglutenowy obiad lub kolację. Sami się przekonajcie jakie to proste i smaczne.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 4 pieczarki portobello
- 2 buraki
- 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki pasty a la makrelowej (z przepisu nr 279)
- 2 łyżki kaparów
- Kapusta rodicchio do dekoracji
- Balsamico do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kaszę zalewamy wodą i moczymy przez 2 godziny, następnie dokładnie odlewamy wodę.
- Wrzucamy do niej pastę a’la makrelową, posiekaną natkę pietruszki, kapary i dokładnie mieszamy.
- Na dno zwilżonej patelni wrzucamy pokrojone w grubą kostkę buraki, a na nich kładziemy nadziane pieczarki portobello farszem do góry.
- Nastawiamy palnik na niewielką moc, przykrywamy patelnię i dusimy przez ok. 30 minut, aż pieczarki i buraki będą miękkie.
- Wykładamy je na talerz np. wyłożony sałatą rodicchio i skrapiamy balsamico.
- Smacznego i na zdrowie!