114. “Makaron z borowikami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 40 minut
Smak prosto z lasu.
Dziś powracamy do włoskich makaronów, a to wszystko po wizycie w sklepie Api Food, gdzie mają genialne makarony ryżowe. Do tego borowiki, które udało nam się zebrać w sezonie i wegańskie oraz bezglutenowe niebo w gębie gotowe. 😉
Przepis jak zawsze, ma angielska wersję z napisami, które przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie makarony oraz dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 500 g mrożonych borowików
- 250 g makaronu ryżowego
- 20 g suszonych borowików
- 100 ml śmietanki sojowej
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mrożone borowiki rozmrażamy i dusimy przez ok. 20 minut. Następnie dodajemy śmietankę, pieprz, gałkę muszkatołową, a także suszone borowiki zmielone w młynku na pył.
- Makaron gotujemy al dente i dodajemy do grzybów. Pod koniec delikatnie solimy do smaku.
- Smacznego i na zdrowie!