105. “Cukiniowe roladki z pomidorowym pesto” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
15 minut
Genialne jako przystawka.
Dziś w Atelier Smaku idealne karnawałowe przystawki. Kilka składników, 15 minut i gotowe.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przystawki.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 cukinia
- 200 g suszonych pomidorów wraz z olejem
- 50 g podprażonych ziaren słonecznika
- 2 łyżeczki marynowanych kaparów
- Kilka łyżek oliwy
- Świeże zioła do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Cukinię kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm, grillujemy w piekarniku lub układamy je na dnie zwilżonego garnka (można posmarować oliwą), nastawiamy odpowiednią temperaturę, przykrywamy pokrywką i dusimy tak długo aż cukinia będzie miękka.
- Uprażone ziarna słonecznika miksujemy, następnie dodajemy suszone pomidory wraz z olejem, którym zostały zalane, dorzucamy kapary oraz dodajemy oliwę.
- Miksujemy na gładką masę.
- Plastry cukinii wyjmujemy z garnka, smarujemy pesto, a następnie zawijamy w roladki.
- Dekorujemy świeżymi ziołami.
- Smacznego i na zdrowie!