526. „Faworki pieczone” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
ok. 20 sztuk
60 minut
Składniki:
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki brązowego cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 100 ml oleju
- 100 ml mleczka kokosowego
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- Cukier puder do posypania faworków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Z mąki kukurydzianej odejmujemy 50 g i odkładamy je na bok na później. Resztę suchych składników ciasta mieszamy lub przesiewamy przez sito i wlewamy do nich olej, mleczko kokosowe i wodę.
- Zagniatamy ciasto i odstawiamy na bok, aby składniki połączyły się i wchłonęły wilgoć.
- Po upływie 20-30 minut dodajemy 50 g mąki kukurydzianej, zagniatamy ponownie ciasto i dodajemy ocet jabłkowy, a w razie potrzeby jeszcze kilka łyżek wody, aby ciasto było sprężyste.
- Odstawiamy je jeszcze na 10-15 minut i przygotowujemy silikonową stolnicę, nieprzywierający wałek oraz rondel z fryturą do smażenia faworków.
- Rozgrzewamy piekarnik do około 180°C i zaczynamy rozwałkowywać ciasto na grubość około 2-3 milimetrów.
- Wykrawamy z ciasta paski o szerokości ok. 4 cm i długości 15 cm.
- Końce pasków możemy dla ozdoby ściąć po skosie. Po środku każdego paska po długości robimy nacięcie ok. 5 cm i przeplatamy przez nie jeden koniec, nadając w ten sposób faworkom właściwy kształt.
- Gdy piekarnik jest już rozgrzany pieczemy faworki ułożone na blasze przez ok. 15 minut.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. My korzystamy z trzcinowego, który sami mielimy.
- Smacznego i na zdrowie!