526. “Faworki pieczone” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Faworki pieczone
Na kilka dni przed tłustym czwartkiem mamy dla Was przepis na wybitnie kruche i delikatne faworki w wersji pieczonej, do której zainspirowała nas jedna z klientek, która zażyczyła sobie właśnie takiej wersji chrustów rok temu. Przepis ten jest oparty na naszej recepturze, która skradła serca nie tylko bezglutenowych wegan.
Zresztą sprawdźcie sami!
Oczywiście przepis i odcinek jak zawsze, mają angielską wersję.
Ps.W odcinku możecie podziwiać maski z pracowni naszych weneckich przyjaciół Sergio i Massimo Boldrin z La Bottega dei Mascareri www.mascarer.com, a jeśli chcecie zobaczyć więcej naszej biżuterii, której także towarzyszą maski naszych przyjaciół, zapraszamy na stronę www.soulbijou.art.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź więcej tłustoczwartkowych przepisów.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki brązowego cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 100 ml oleju
- 100 ml mleczka kokosowego
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- Cukier puder do posypania faworków
- Z mąki kukurydzianej odejmujemy 50 g i odkładamy je na bok na później. Resztę suchych składników ciasta mieszamy lub przesiewamy przez sito i wlewamy do nich olej, mleczko kokosowe i wodę.
- Zagniatamy ciasto i odstawiamy na bok, aby składniki połączyły się i wchłonęły wilgoć.
- Po upływie 20-30 minut dodajemy 50 g mąki kukurydzianej, zagniatamy ponownie ciasto i dodajemy ocet jabłkowy, a w razie potrzeby jeszcze kilka łyżek wody, aby ciasto było sprężyste.
- Odstawiamy je jeszcze na 10-15 minut i przygotowujemy silikonową stolnicę, nieprzywierający wałek oraz rondel z fryturą do smażenia faworków.
- Rozgrzewamy piekarnik do około 180°C i zaczynamy rozwałkowywać ciasto na grubość około 2-3 milimetrów.
- Wykrawamy z ciasta paski o szerokości ok. 4 cm i długości 15 cm.
- Końce pasków możemy dla ozdoby ściąć po skosie. Po środku każdego paska po długości robimy nacięcie ok. 5 cm i przeplatamy przez nie jeden koniec, nadając w ten sposób faworkom właściwy kształt.
- Gdy piekarnik jest już rozgrzany pieczemy faworki ułożone na blasze przez ok. 15 minut.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. My korzystamy z trzcinowego, który sami mielimy.
- Smacznego i na zdrowie!