Kruche ciasteczka z cukrem

Kruche ciasteczka z cukrem

Kruche ciasteczka z cukrem

`{`vc_row`}``{`vc_column`}``{`vc_column_text`}`

Włoski nie-omlet 🙂

Tym razem także powędrujemy do Włoch, by przygotować placek, który w oryginalnym przepisie jest bezglutenowy i wegański. Farinata, zwana również soccą to bardzo ciekawe rozwiązanie nie tylko dla osób z ograniczeniami pokarmowymi.

Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

Obejrzyj przepis na Youtube!

`{`video_popup url=``https://www.youtube.com/watch?v=f9NTonGsu2s`` text=```` title=```` auto=```` n=```` p=```` wrap=```` rv=```` w=```` h=```` co=```` dc=```` di=```` img=``https://ateliersmaku.pl/wp-content/uploads/2021/03/379YT.jpg`` iv=`````}`

 `{`/vc_column_text`}``{`/vc_column`}``{`/vc_row`}`

Poznaj również przepisy na:

Nasze inne omlety
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

  • Total Time50 min
  • Yield2 blachy
  • Cuisine
  • Cooking Method
    • Pieczenie

Składniki

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 25 g mąki z ciecierzycy
  • 25 g mielonego siemienia lnianego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml wody
  • 3/4 szklanki brązowego cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Gruby cukier do posypania

Sposób przygotowania

1

Łuskane ziarna słonecznika miksujemy w młynku do kawy. Dodajemy je do reszty suchych składników i mieszamy.

Sposób przygotowania

2

Wlewamy do miski olej i całość rozcieramy pomiędzy palcami tak, aby suche składniki się dobrze wytłuściły.

3

Dolewamy mleczko kokosowe, wodę wymieszaną z ekstraktem z wanilii. Wszystko razem dokładnie mieszamy lub miksujemy blenderem, aby uzyskać jednolite, dość rzadkie ciasto.

Optional subheading between instructions

4

Odstawiamy je na bok, aby siemię wchłonęło wilgoć, a ciasto trochę zgęstniało.

5

W tym czasie przygotowujemy sobie maszynkę wo wyciskania ciastek, szprycę lub rękaw cukierniczy, który w razie potrzeby możemy zastąpić woreczkiem z uciętym narożnikiem.

6

Nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem, a na blachę wykładamy papierem do pieczenia. Maszynkę, szprycę lub woreczek napełniamy ciastem i wyciskamy ciasteczka według uznania. Im będą cieńsze, tym po upieczeniu bardziej chrupiące. My zrobiliśmy podłużne „wstążki” gdyż łatwiej trzyma się na nich cukier, którym posypujemy surowe ciastka.

7

Pieczemy ok. 20-25 minut w zależności od tego jakiej grubości są nasze ciasteczka.

8

Jeśli Wasze ciasteczka będą dość grube i nie wypieką się za mocno, może się zdarzyć, że ciasto w środku będzie zielonkawe. Jest to naturalna reakcja ziaren słonecznika w połączeniu z sodą.

9

Smacznego i na zdrowie!

10

Sprawdź również nasz przepis na inne ciasteczka.

Kiedy nie masz ochoty lub czas samemu gotować, zapraszamy do sklepu.

This is an extra note from author. This can be any tip, suggestion or fact related to the recipe. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora.

Leave A Comment

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł