
Sposób przygotowania:
- 1.Soczewicę wrzucamy do gotującej się wody i mieszamy, aby nie przywarła do dna garnka.
- 2. Dorzucamy obraną i pokrojoną w grubą kostkę brukiew.
- 3.Czekamy aż woda zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem aż brukiew zmięknie.
- 4.Następnie zupę miksujemy dodając do niej przyprawy, pulpę z mango, mleczko kokosowe oraz sok z cytryny.
- 5.Wlewamy do talerzy, posypujemy otartą skórką z cytryny oraz kiełkami, liśćmi kolendry lub pietruszki.
- 6.Możemy dodatkowo skropić oliwą lub ulubionym olejem tłoczonym na zimno.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 500 g brukwi
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 200 ml pulpy z mango
- 100 ml mleczka kokosowego
- Sok i skórka otarta z 1/4 cytryny
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki curry
- 600 ml wody
- Kiełki, liście kolendry lub pietruszki do posypania