
Sposób przygotowania:
- 1.Do miski wsypujemy suche składniki klusek, mieszamy na sucho i dodajemy wodę w takiej ilości, aby uzyskać lejące ciasto, podobne do racuchowego. Odstawiamy na bok, ponieważ siemię będzie wchłaniało wodę jeszcze przez jakiś czas.
- 2.Po upływie ok. 20 minut sprawdzamy konsystencję ciasta i jeżeli chcemy robić kluski kładzione, zostawiamy ciasto bardziej gęste, a jeśli lane, to rozrzedzamy, żeby ciasto było bardziej płynne.
- 3.Obrany seler ucieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, gdy zacznie się przyrumieniać podlewamy sosem sojowym.
- 4.Mieszamy i dodajemy utartą brunatną pieczarkę.
- 5.Podsmażamy ok. 2 minuty, dodając pod koniec przyprawy i jeszcze raz mieszamy. Wlewamy do garnka wodę i dodajemy borowiki pokrojone nożyczkami w paseczki oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w plastry.
- 6.Gotujemy ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Wlewamy mleczko kokosowe i gdy zupa się zagotuje, solimy i bezpośrednio do niej wlewamy lub kładziemy ciasto kluskowe za pomocą łyżki.
- 7.Gdy kluseczki wypłyną gotujemy jeszcze 2-3 minuty i możemy podawać.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - zupa:
- 250 g brunatnych pieczarek (jeżeli nie dostaniemy tych pieczarek, dajemy podwójną porcję borowików)
- 150 g marchwi
- 150 g pietruszki
- 100 g selera
- 20 g suszonych borowików
- 2 litry wody
- 200 ml mleczka kokosowego
- 4 liście laurowe
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- Sól do smaku
Składniki - kluski:
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 szczypta soli
- Woda