
Sposób przygotowania:
- 1.Pulpę z mango i mleko kokosowe wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy.
- 2.Wszystkie gatunki mąki oraz sodę mieszamy i wlewamy do nich wszystkie mokre składniki, czyli zmiksowaną pulpę, esencję waniliową i olej. Całość miksujemy na jednolitą masę.
- 3.Orzechy oraz migdały siekamy i podprażamy na rozgrzanej patelni, a rodzynki i żurawinę przelewamy wrzątkiem.
- 4.Do zmiksowanego ciasta dodajemy skórkę pomarańczową, orzechy oraz sparzone owoce i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do długiej silikonowej formy chlebowej i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut.
- 5.Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudzamy i posypujemy z wierzchu brązowym cukrem pudrem.
- 6.Jeżeli nie mamy silikonowej formy, a pieczemy w formie metalowej, musimy ją posmarować olejem i oprószyć mąką ryżową.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 125 ml mleka kokosowego
- 125 ml pulpy z mango
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- 250 g bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawina)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka esencji waniliowej
- Brązowy cukier puder do posypania