Udostępnij przepis!

261. “Wegański i bezglutenowy keks” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Po prostu wyśmienity!

Dziś prezentujemy pierwszy z tegorocznych świątecznych odcinków. Na początek naszych wegańskich i bezglutenowych propozycji dajemy keks. Równie łatwy w przygotowaniu jak pyszny. Spróbujcie sami!

Oczywiście odcinek ma też swoją angielską wersję z napisami przygotowanymi przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 261. Wegański i bezglutenowy keks   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

%name 261. Wegański i bezglutenowy keks   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również przepis na przepyszny makowiec zawijany.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Pulpę z mango i mleko kokosowe wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy.
  • 2.Wszystkie gatunki mąki oraz sodę mieszamy i wlewamy do nich wszystkie mokre składniki, czyli zmiksowaną pulpę, esencję waniliową i olej. Całość miksujemy na jednolitą masę.
  • 3.Orzechy oraz migdały siekamy i podprażamy na rozgrzanej patelni, a rodzynki i żurawinę przelewamy wrzątkiem.
  • 4.Do zmiksowanego ciasta dodajemy skórkę pomarańczową, orzechy oraz sparzone owoce i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do długiej silikonowej formy chlebowej i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut.
  • 5.Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudzamy i posypujemy z wierzchu brązowym cukrem pudrem.
  • 6.Jeżeli nie mamy silikonowej formy, a pieczemy w formie metalowej, musimy ją posmarować olejem i oprószyć mąką ryżową.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 261. “Wegański i bezglutenowy keks” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 125 ml mleka kokosowego
  • 125 ml pulpy z mango
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 250 g bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawina)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • Brązowy cukier puder do posypania

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł