
Sposób przygotowania:
- 1.Brukiew obieramy i ucieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- 2.Mąkę, siemię lniane, sól i pieprz mieszamy razem i dodajemy do nich wody, cały czas mieszając, aż uzyskamy ciasto o konsystencji racuchowego.
- 3.Dodajemy do niego utartą brukiew i ponownie mieszamy. Odstawiamy je na bok, aby brukiew zmiękła, a siemię puściło klej.
- 4.Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy na nią ciasto i rozpłaszczamy, aby placki nie były zbyt grube.
- 5.Smażymy je z obu stron na złoty kolor, następnie wykładamy na talerz i na każdym kładziemy po łyżeczce majonezu i kiełków.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 250 g brukwi
- 2/3 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- Woda
- Olej do smażenia
- 1/2 szklanki kiełków np z fasoli mung
- Majonez wegański do dekoracji