Udostępnij przepis!

109. “Pasztet z czerwonej soczewicy” – wegańska i bezglutenowa | Atelier Smaku

Po prostu pyszny i pożywny pasztet.

Dziś Atelier Smaku zaprasza na wegański i bezglutenowy pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem dyni Hokkaido i brokułu.

Możecie oczywiście podzielić się nim z anglojęzycznymi przyjaciółmi, bo jak zawsze mamy napisy przygotowane przez Translalab. 

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 109. Pasztet z czerwonej soczewicy   wegańska i bezglutenowa | Atelier Smaku

%name 109. Pasztet z czerwonej soczewicy   wegańska i bezglutenowa | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również przepis na przepyszny i pożywny pasztet z soczewicą i borowikami lub pasztet grochowy z żurawiną.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Do szybkowaru wrzucamy soczewicę, pozbawioną pestek i pokrojoną w kawałki dynię. Zalewamy wodą i gotujemy tak długo, aż wszystko będzie miękkie.
  • 2.W tym czasie miksujemy orzechy. Połową z nich wysypujemy posmarowaną oliwą formę do pieczenia, tak jak zazwyczaj robi się z mąką.
  • 3.Gdy soczewica, dynia i brokuł się ugotują, miksujemy je blenderem.
  • 4.Następnie dodajemy przyprawy, koncentrat i oliwę, miksujemy ponownie, po czym dodajemy siemię lniane, mąkę oraz resztę orzechów i mieszamy łyżką.
  • 5.Całość przekładamy do wysypanej orzechami formy i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nastawionym na 180°C.
  • 6.Pasztet możemy jeść już na ciepło po wyjęciu z piekarnika, ale swoją właściwą konsystencję uzyskuje dopiero po kilku godzinach po wystygnięciu.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 109. “Pasztet z czerwonej soczewicy” – wegańska i bezglutenowa | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 brokuł (ok. 600 g)
  • 1 dynia Hokkaido (ok. 600 g)
  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g mielonego siemienia lnianego
  • Ok. 400 ml wody
  • 200 ml oliwy
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 4 łyżki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł