
Sposób przygotowania:
- 1.Do szybkowaru wrzucamy soczewicę, pozbawioną pestek i pokrojoną w kawałki dynię. Zalewamy wodą i gotujemy tak długo, aż wszystko będzie miękkie.
- 2.W tym czasie miksujemy orzechy. Połową z nich wysypujemy posmarowaną oliwą formę do pieczenia, tak jak zazwyczaj robi się z mąką.
- 3.Gdy soczewica, dynia i brokuł się ugotują, miksujemy je blenderem.
- 4.Następnie dodajemy przyprawy, koncentrat i oliwę, miksujemy ponownie, po czym dodajemy siemię lniane, mąkę oraz resztę orzechów i mieszamy łyżką.
- 5.Całość przekładamy do wysypanej orzechami formy i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nastawionym na 180°C.
- 6.Pasztet możemy jeść już na ciepło po wyjęciu z piekarnika, ale swoją właściwą konsystencję uzyskuje dopiero po kilku godzinach po wystygnięciu.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 brokuł (ok. 600 g)
- 1 dynia Hokkaido (ok. 600 g)
- 400 g czerwonej soczewicy
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g mielonego siemienia lnianego
- Ok. 400 ml wody
- 200 ml oliwy
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 4 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry