
Sposób przygotowania:
- 1.Suche składniki, oprócz kminku, łączymy ze sobą, dolewamy olej i rozcieramy w palcach natłuszczając mąkę. Następnie wlewamy do natłuszczonej mąki wodę i wyrabiamy ciasto. Całość odstawiamy na 10-15 minut, aby siemię lniane wchłonęło wodę.
- 2.W tym czasie suszone grzyby zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, aż zmiękną, następnie wyjmujemy je i drobno kroimy.
- 3.Pasztet wrzucamy do reszty wody po gotowanych grzybach, dodajemy pokrojone grzyby i dokładnie mieszamy.
- 4.Dłonie oraz stolnicę silikonową smarujemy olejem, z ciasta formujemy kulę. Masę przekładamy na natłuszczoną wcześniej stolnicę i rozpłaszczamy, formując podłużny prostokątny placek.
- 5.Na jego środku, po długości, kładziemy farsz, następnie przykrywamy go najpierw jednym brzegiem ciasta, a następnie drugim. Na koniec ciasto smarujemy po wierzchu olejem, posypujemy mielonym kminkiem, który delikatnie wklepujemy.
- 6.Całość kroimy na kawałki szerokości ok 5 cm i układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
- 7.Paszteciki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu paszteciki jemy na ciepło lub spożywamy później po podgrzaniu.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 225 ml wody
Składniki - farsz:
- 200 g pasztetu z soczewicą i borowikami (przepis nr 50)
- 20 g grzybów suszonych
- 1/2 szklanki wody