Udostępnij przepis!

158. “Paszteciki z soczewicą i grzybami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Chrupiące i pachnące.

Święta już za 2 tygodnie, więc pieczemy dalej. Dziś przygotujemy chrupiące wegańskie i bezglutenowe paszteciki. Idealne do barszczu, w sam raz na wigilijny stół.

Jeśli macie ochotę, podzielcie się przepisem, również z anglojęzycznymi przyjaciółmi, dla których mamy angielskie podpisy przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również przepis na przepyszny i pożywny pasztet z soczewicą i borowikami.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Suche składniki, oprócz kminku, łączymy ze sobą, dolewamy olej i rozcieramy w palcach natłuszczając mąkę. Następnie wlewamy do natłuszczonej mąki wodę i wyrabiamy ciasto. Całość odstawiamy na 10-15 minut, aby siemię lniane wchłonęło wodę.
  • 2.W tym czasie suszone grzyby zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, aż zmiękną, następnie wyjmujemy je i drobno kroimy.
  • 3.Pasztet wrzucamy do reszty wody po gotowanych grzybach, dodajemy pokrojone grzyby i dokładnie mieszamy.
  • 4.Dłonie oraz stolnicę silikonową smarujemy olejem, z ciasta formujemy kulę. Masę przekładamy na natłuszczoną wcześniej stolnicę i rozpłaszczamy, formując podłużny prostokątny placek.
  • 5.Na jego środku, po długości, kładziemy farsz, następnie przykrywamy go najpierw jednym brzegiem ciasta, a następnie drugim. Na koniec ciasto smarujemy po wierzchu olejem, posypujemy mielonym kminkiem, który delikatnie wklepujemy.
  • 6.Całość kroimy na kawałki szerokości ok 5 cm i układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
  • 7.Paszteciki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu paszteciki jemy na ciepło lub spożywamy później po podgrzaniu.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 158. “Paszteciki z soczewicą i grzybami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 225 ml wody

Składniki - farsz:

  • 200 g pasztetu z soczewicą i borowikami (przepis nr 50)
  • 20 g grzybów suszonych
  • 1/2 szklanki wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł