
Sposób przygotowania:
- 1.Mak moczymy na noc. Suche składniki ciasta mieszamy w misce, dodajemy do nich olej i rozcieramy mąkę tak, aby cała była równo natłuszczona.
- 2.Następnie, gdy wszystkie składniki będą już dobrze wymieszane, wlewamy mleko kokosowe i wodę, i zagniatamy ciasto. Z wyrobionej masy odkładamy 1/4 na bok, a resztą wykładamy dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- 3.Odcedzamy mak i miksujemy go tak długo, aż powstanie zwarta masa. Rodzynki przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się nieczystości i dodajemy do masy makowej wraz z kandyzowaną skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami włoskimi i całość mieszamy.
- 4.Aquafabę ubijamy na sztywną pianę a cukier kokosowy mielimy na puder, po czym wsypujemy go do aquafaby i ubijamy ponownie, aż dokładnie rozpuści się.
- 5.Aquafabę łączymy z masą makową, zostawiając na koniec kilka łyżek do posmarowania ciasta po wierzchu. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy łyżką, a następnie wykładamy ją do foremki na ciasto i wyrównujemy.
- 6.Na silikonowej macie rozwałkowujemy pozostałe ciasto, najlepiej silikonowym lub innym wałkiem, do którego nie przywiera ciasto. Za pomocą foremek do pierniczków wycinamy z niego gwiazdki i układamy na wierzchu masy makowej, dociskamy je, aby wyrównać powierzchnię ciasta.
- 7.Całość smarujemy po wierzchu pozostałą pianą z aquafaby i wstawiamy do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na ok. 50 minut.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 200 g mąki ryżowej
- 150 g mąki gryczanej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 100 g cukru kokosowego
- 100 ml wody
- 100 ml mleka kokosowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
Składniki - masa:
- 500 g maku
- 150 g rodzynek
- 150 g orzechów włoskich
- 1 szklanka aquafaby
- 1 szklanka cukru kokosowego
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej