Udostępnij przepis!

212. “Makowiec na kruchym cieście” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Mak i spółka nie tylko na święta.

Dziś dzielimy się z Wami przepisem na nasz świąteczny wegański i bezglutenowy makowiec na kruchym cieście. Mamy nadzieję, że Wam się spodoba i zagości na wigilijnym stole.

Odcinek oczywiście ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

Smacznych i zdrowych świątecznych wypieków Wam życzymy!

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również przepis na bardzo smacznego makowca zawijanego.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Mak moczymy na noc. Suche składniki ciasta mieszamy w misce, dodajemy do nich olej i rozcieramy mąkę tak, aby cała była równo natłuszczona.
  • 2.Następnie, gdy wszystkie składniki będą już dobrze wymieszane, wlewamy mleko kokosowe i wodę, i zagniatamy ciasto. Z wyrobionej masy odkładamy 1/4 na bok, a resztą wykładamy dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3.Odcedzamy mak i miksujemy go tak długo, aż powstanie zwarta masa. Rodzynki przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się nieczystości i dodajemy do masy makowej wraz z kandyzowaną skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami włoskimi i całość mieszamy.
  • 4.Aquafabę ubijamy na sztywną pianę a cukier kokosowy mielimy na puder, po czym wsypujemy go do aquafaby i ubijamy ponownie, aż dokładnie rozpuści się.
  • 5.Aquafabę łączymy z masą makową, zostawiając na koniec kilka łyżek do posmarowania ciasta po wierzchu. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy łyżką, a następnie wykładamy ją do foremki na ciasto i wyrównujemy.
  • 6.Na silikonowej macie rozwałkowujemy pozostałe ciasto, najlepiej silikonowym lub innym wałkiem, do którego nie przywiera ciasto. Za pomocą foremek do pierniczków wycinamy z niego gwiazdki i układamy na wierzchu masy makowej, dociskamy je, aby wyrównać powierzchnię ciasta.
  • 7.Całość smarujemy po wierzchu pozostałą pianą z aquafaby i wstawiamy do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na ok. 50 minut.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 212. “Makowiec na kruchym cieście” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g cukru kokosowego
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli

Składniki - masa:

  • 500 g maku
  • 150 g rodzynek
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1 szklanka aquafaby
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł