
Sposób przygotowania:
- 1.Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy na sucho.
- 2.Następnie dodajemy mleczko kokosowe, gdy połączy się ono z mąką i innymi składnikami, dolewamy mleczka kukurydzianego i dalej mieszamy. Na samym końcu dolewamy olej i jeszcze raz mieszamy.
- 3.Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję wyłączamy mikser i przechodzimy do nakładania masy do foremek. Niewielką ilość ciasta nakładamy na dno foremki. Za pomocą łyżeczki odgarniamy masę ze środka, tworząc małe gniazdko, i wkładamy niewielką ilość marmolady. Następnie układamy większą warstwę ciasta na wierzch. Czynność tę powtarzamy, aż do wykorzystania ciasta.
- 4.Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Przy nakładaniu marmolady należy uważać, by nie dotykała ona ścianek foremki, ponieważ przy pieczeniu może ona wypłynąć.
- 5.Do sporządzenia lukru potrzebny jest cukier puder, może to być zmielony brązowy cukier lub zwykły biały oraz dobrej jakości espresso. Do miseczki z cukrem pudrem wlewamy odrobinę espresso i dokładnie rozcieramy. Jeśli konsystencja lukru jest zbyt stała dolewamy jeszcze odrobinę kawy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
- 6.Gotowe i przestygnięte muffinki smarujemy po wierzchu lukrem i dekorujemy ziarenkami kawy.
- 7.Smacznych i wesołych Świąt!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - muffinki:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 200 g brązowego cukru pudru
- 200 g maku
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- 300 ml mleczka kukurydzianego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- Marmolada pomarańczowa z kawałkami otartej skórki
Składniki - lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 30 ml dobrego espresso
- Ziarenka kawy do dekoracji