Udostępnij przepis!

49. “Makowe muffinki z kawowym lukrem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Smak Świąt z kawową nutą.

Chyba na żadnym wigilijnym stole nie może zabraknąć maku, który symbolizuje dostatek i powodzenie. Każdy z regionów ma swój pomysł na danie z maku. Makiełki, kluski, kutia i inne regionalne opcje sycą nas podczas tego jedynego w swoim rodzaju wieczoru w roku. Oczywiście są też makowce i inne ciasta. Tym razem postanowiliśmy pochylić się właśnie nad wypiekami. Tak powstały nasze makowe muffiny, okraszone kawowym lukrem, który doskonale dopełnia smak makowego ciasta z pomarańczowym nadzieniem.

Odcinek oczywiście ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepis na pyszne muffinki marchewkowe z cynamonowym lukrem.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy na sucho.
  • 2.Następnie dodajemy mleczko kokosowe, gdy połączy się ono z mąką i innymi składnikami, dolewamy mleczka kukurydzianego i dalej mieszamy. Na samym końcu dolewamy olej i jeszcze raz mieszamy.
  • 3.Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję wyłączamy mikser i przechodzimy do nakładania masy do foremek. Niewielką ilość ciasta nakładamy na dno foremki. Za pomocą łyżeczki odgarniamy masę ze środka, tworząc małe gniazdko, i wkładamy niewielką ilość marmolady. Następnie układamy większą warstwę ciasta na wierzch. Czynność tę powtarzamy, aż do wykorzystania ciasta.
  • 4.Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Przy nakładaniu marmolady należy uważać, by nie dotykała ona ścianek foremki, ponieważ przy pieczeniu może ona wypłynąć.
  • 5.Do sporządzenia lukru potrzebny jest cukier puder, może to być zmielony brązowy cukier lub zwykły biały oraz dobrej jakości espresso. Do miseczki z cukrem pudrem wlewamy odrobinę espresso i dokładnie rozcieramy. Jeśli konsystencja lukru jest zbyt stała dolewamy jeszcze odrobinę kawy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
  • 6.Gotowe i przestygnięte muffinki smarujemy po wierzchu lukrem i dekorujemy ziarenkami kawy.
  • 7.Smacznych i wesołych Świąt!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 49. “Makowe muffinki z kawowym lukrem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - muffinki:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g brązowego cukru pudru
  • 200 g maku
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego
  • 300 ml mleczka kukurydzianego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • Marmolada pomarańczowa z kawałkami otartej skórki

Składniki - lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 30 ml dobrego espresso
  • Ziarenka kawy do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł