
Sposób przygotowania:
- 1.Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na noc, by zmiękł.
- 2.Kaszę przelewamy wrzątkiem przez sito, by pozbyć się goryczy. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy wrzącą wodą w ilości półtora razy większej niż objętość kaszy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Nie mieszamy w trakcie gotowania, żeby kasza nie była kleista. Następnie przecedzamy mak i mielimy go w maszynce o gęstym sicie lub w dobrym mikserze.
- 3.Orzechy siekamy i prażymy na patelni, suszone owoce zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i siekamy lub miksujemy na drobne kawałki.
- 4.Skórkę sparzonej pomarańczy ucieramy na tarce o drobnych oczkach i przesmażamy przez chwilę z cukrem i drobiną wody.
- 5.Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy i schładzamy w lodówce. Kutię najlepiej zrobić dzień wcześniej, aby wszystkie aromaty i smaki przeszły sobą.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 400 g kaszy jaglanej
- 400 g maku
- 400 g ulubionych bakalii (figi, rodzynki, morele, orzechy włoskie, laskowe, migdały itp.)
- Skórka otarta z 2 pomarańczy
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 6 łyżek melasy z karobu
- Woda do gotowania