Udostępnij przepis!

319. “Idealne ciasto na pierogi – krok po kroku” – 🥟 bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Sekret, który chcemy Wam zdradzić 😉

Idealne ciasto na bezglutenowe i wegańskie pierogi – to nasz sekret, który chcemy Wam zdradzić. Ciasto na pierogi jest przygotowane z jednorodnych gatunków mąki, nie z mieszanek, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. Wystarczy jedynie mąka gryczana, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, woda, odrobina oleju i soli.

Możecie ten przepis udostępniać również anglojęzycznym znajomym, gdyż odcinek ma napisy z tłumaczeniem przygotowane przez Translalab .

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 319. Idealne ciasto na pierogi   krok po kroku   🥟 bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

pasztet z grochu odc 319 319. Idealne ciasto na pierogi   krok po kroku   🥟 bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również przepisy na przepyszne i pożywne pierogi .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Połowę wymieszanych suchych składników ciasta zalewamy wrzątkiem i dobrze mieszamy, aby uzyskać bardzo gęste, klejące ciasto. Odstawiamy na bok na 5–10 minut, aby lekko przestygło.
  • 2.Dodajemy resztę mąki i zagniatamy twarde ciasto makaronowe, pod koniec dodając 2 łyżki oleju. Jeżeli ciasto będzie zbyt sztywne, możemy dodać odrobinę wody. Wyrabiamy je tak długo, aż będzie sprężyste i gładkie. Gotowe ciasto trzymamy w misce, pod ściereczką, podczas robienia pierogów, żeby nie wysychało. Bierzemy silikonową stolnicę i najlepiej silikonowy wałek, dzięki czemu nie będziemy musieli podsypywać ciasta mąką podczas rozwałkowywania.
  • 3.Odbieramy ciasto małymi porcjami i rozwałkowujemy nieklejącym się wałkiem na silikonowej stolnicy na placek grubości 0,2cm, wycinamy w nim krążki, na środek każdego nakładamy po łyżeczce farszu.
  • 4. Następnie, zanurzonym w zimnej wodzie palcem, smarujemy brzeg ciasta i bardzo ostrożnie składamy, zamykając w nim nadzienie. Pamiętajmy, aby podczas sklejania ciasta ne dociągać jego brzegów, gdyż na złączeniu potrafi ono pękać. Przyciskając ciasto pomiędzy palcami sklejamy brzeg.
  • 5.Gdy ciasto jest zbyt klejące, dodajemy jeszcze trochę mąki, gdy robi się zbyt sztywne, trzymamy przez chwilę nad garnkiem z gotującą się wodą, by zmiękło.
  • 6.Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną i jeszcze około 1 minutę po wypłynięciu. Gotowe smarujemy olejem, żeby się nie posklejały. Podajemy polane skwarkami z wędzonego tofu. Przestygnięte pierogi szczelnie zamknięte w pudełku lub woreczku możemy trzymać w lodówce do ponownego podgrzania. Odgrzewamy na parze lub przesmażamy na patelni, na oleju, pod przykryciem, żeby ciasto zmiękło.
  • 7.Tak właśnie wygląda przepis na ciasto do pierogów z Atelier Smaku.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 319. “Idealne ciasto na pierogi – krok po kroku” – 🥟 bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł