
Sposób przygotowania:
- 1.Połowę wymieszanych suchych składników ciasta zalewamy wrzątkiem i dobrze mieszamy, aby uzyskać bardzo gęste, klejące ciasto. Odstawiamy na bok na 5–10 minut, aby lekko przestygło.
- 2.Dodajemy resztę mąki i zagniatamy twarde ciasto makaronowe, pod koniec dodając 2 łyżki oleju. Jeżeli ciasto będzie zbyt sztywne, możemy dodać odrobinę wody. Wyrabiamy je tak długo, aż będzie sprężyste i gładkie. Gotowe ciasto trzymamy w misce, pod ściereczką, podczas robienia pierogów, żeby nie wysychało. Bierzemy silikonową stolnicę i najlepiej silikonowy wałek, dzięki czemu nie będziemy musieli podsypywać ciasta mąką podczas rozwałkowywania.
- 3.Odbieramy ciasto małymi porcjami i rozwałkowujemy nieklejącym się wałkiem na silikonowej stolnicy na placek grubości 0,2cm, wycinamy w nim krążki, na środek każdego nakładamy po łyżeczce farszu.
- 4. Następnie, zanurzonym w zimnej wodzie palcem, smarujemy brzeg ciasta i bardzo ostrożnie składamy, zamykając w nim nadzienie. Pamiętajmy, aby podczas sklejania ciasta ne dociągać jego brzegów, gdyż na złączeniu potrafi ono pękać. Przyciskając ciasto pomiędzy palcami sklejamy brzeg.
- 5.Gdy ciasto jest zbyt klejące, dodajemy jeszcze trochę mąki, gdy robi się zbyt sztywne, trzymamy przez chwilę nad garnkiem z gotującą się wodą, by zmiękło.
- 6.Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną i jeszcze około 1 minutę po wypłynięciu. Gotowe smarujemy olejem, żeby się nie posklejały. Podajemy polane skwarkami z wędzonego tofu. Przestygnięte pierogi szczelnie zamknięte w pudełku lub woreczku możemy trzymać w lodówce do ponownego podgrzania. Odgrzewamy na parze lub przesmażamy na patelni, na oleju, pod przykryciem, żeby ciasto zmiękło.
- 7.Tak właśnie wygląda przepis na ciasto do pierogów z Atelier Smaku.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki wrzątku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego