Udost臋pnij przepis!

319. “Idealne ciasto na pierogi – krok po kroku” – 馃 bezglutenowa kuchnia wega艅ska | Atelier Smaku

Sekret, kt贸ry chcemy Wam zdradzi膰 馃槈

Idealne ciasto na bezglutenowe i wega艅skie pierogi – to nasz sekret, kt贸ry chcemy Wam zdradzi膰. Ciasto na pierogi jest przygotowane z jednorodnych gatunk贸w m膮ki, nie z mieszanek, bez zb臋dnych dodatk贸w i ulepszaczy. Wystarczy jedynie m膮ka gryczana, m膮ka ry偶owa, m膮ka ziemniaczana, woda, odrobina oleju i soli.

Mo偶ecie ten przepis udost臋pnia膰 r贸wnie偶 angloj臋zycznym znajomym, gdy偶 odcinek ma napisy z t艂umaczeniem przygotowane przez Translalab .

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawd藕  r贸wnie偶 przepisy na przepyszne i po偶ywne pierogi .

Kiedy nie masz czasu gotowa膰, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Spos贸b przygotowania:

  • 1.Po艂ow臋 wymieszanych suchych sk艂adnik贸w ciasta zalewamy wrz膮tkiem i dobrze mieszamy, aby uzyska膰 bardzo g臋ste, klej膮ce ciasto. Odstawiamy na bok na 5鈥10 minut, aby lekko przestyg艂o.
  • 2.Dodajemy reszt臋 m膮ki i zagniatamy twarde ciasto makaronowe, pod koniec dodaj膮c 2 艂y偶ki oleju. Je偶eli ciasto b臋dzie zbyt sztywne, mo偶emy doda膰 odrobin臋 wody. Wyrabiamy je tak d艂ugo, a偶 b臋dzie spr臋偶yste i g艂adkie. Gotowe ciasto trzymamy w misce, pod 艣ciereczk膮, podczas robienia pierog贸w, 偶eby nie wysycha艂o. Bierzemy silikonow膮 stolnic臋 i najlepiej silikonowy wa艂ek, dzi臋ki czemu nie b臋dziemy musieli podsypywa膰 ciasta m膮k膮 podczas rozwa艂kowywania.
  • 3.Odbieramy ciasto ma艂ymi porcjami i rozwa艂kowujemy nieklej膮cym si臋 wa艂kiem na silikonowej stolnicy na placek grubo艣ci 0,2cm, wycinamy w nim kr膮偶ki, na 艣rodek ka偶dego nak艂adamy po 艂y偶eczce farszu.
  • 4. Nast臋pnie, zanurzonym w zimnej wodzie palcem, smarujemy brzeg ciasta i bardzo ostro偶nie sk艂adamy, zamykaj膮c w nim nadzienie. Pami臋tajmy, aby podczas sklejania ciasta ne doci膮ga膰 jego brzeg贸w, gdy偶 na z艂膮czeniu potrafi ono p臋ka膰. Przyciskaj膮c ciasto pomi臋dzy palcami sklejamy brzeg.
  • 5.Gdy ciasto jest zbyt klej膮ce, dodajemy jeszcze troch臋 m膮ki, gdy robi si臋 zbyt sztywne, trzymamy przez chwil臋 nad garnkiem z gotuj膮c膮 si臋 wod膮, by zmi臋k艂o.
  • 6.Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, a偶 wyp艂yn膮 i jeszcze oko艂o 1 minut臋 po wyp艂yni臋ciu. Gotowe smarujemy olejem, 偶eby si臋 nie poskleja艂y. Podajemy polane skwarkami z w臋dzonego tofu. Przestygni臋te pierogi szczelnie zamkni臋te w pude艂ku lub woreczku mo偶emy trzyma膰 w lod贸wce do ponownego podgrzania. Odgrzewamy na parze lub przesma偶amy na patelni, na oleju, pod przykryciem, 偶eby ciasto zmi臋k艂o.
  • 7.Tak w艂a艣nie wygl膮da przepis na ciasto do pierog贸w z Atelier Smaku.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocen臋

Jakby艣 oceni艂/a 319. “Idealne ciasto na pierogi – krok po kroku” – 馃 bezglutenowa kuchnia wega艅ska | Atelier Smaku?
Click to rate

Sk艂adniki:

  • 1 szklanka m膮ki ry偶owej
  • 1 szklanka m膮ki ziemniaczanej
  • 1 szklanka m膮ki gryczanej
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • 1,5 szklanki wrz膮tku
  • 2 艂y偶ki oleju s艂onecznikowego

Dost臋pne formy dostawy:

  • Odbi贸r osobisty: 0,00 z艂
  • Przesy艂ka kurierska:
    • DPD - 18,92 z艂
    • InPost kurier - 16,94 z艂
    • POCZTEX24 - 17,42 z艂