Udostępnij przepis!

358. “Gulasz z cieciorką” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pożywna cieciorka z aromatem wędzonej śliwki.

Gdy robi się trochę chłodniej i w powietrzu zdecydowanie czujemy juz jesień, nabieramy ochoty na konkretne i gorące dania. Widzimy to nie tylko po sobie ale również na przykładzie gości naszych Bistro & Delikatesów.  Obok bigosu i fasolki po bretońsku, gulasz z cieciorką jest o tej porze roku prawdziwym hitem.  Pożywny, smaczny i prosty w przygotowaniu.  Dziś spełniliśmy obietnicę podzielenia się z Wami najprawdopodobniej już ostatnim przepisem z naszej pracowni kulinarnej. Teraz będziecie mogli go posmakować prosto z własnej kuchni bez konieczności odwiedzania Gdyni lub sklepu internetowego. Oczywiście zapraszamy serdecznie, chociażby dla porównania, czy na pewno wyszło Wam tak samo 😉

Pamiętajcie także o angielskiej wersji odcinka od Translalab .

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również przepis na przepyszną i pożywną  fasolkę po bretońsku oraz  bigos a’la myśliwski .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Namoczoną najlepiej przez noc ciecierzycę odcedzamy i zalewamy ją wodą. Gotujemy do miękkości na małym ogniu. Zazwyczaj trwa to od 1 do 2 godzin.
  • 2.Kotlety sojowe zalewamy w garnku wrzątkiem i gotujemy 5 do 10 minut z dodatkiem soli, żeby zmiękły. Następnie przecedzamy i zostawiamy, żeby lekko przestygły.
  • 3.Obraną marchewkę, pietruszkę kroimy w talarki, a seler w drobną kostkę. Białą część liścia kapusty pekińskiej kroimy w kosteczkę. Kilka łyżek oleju oleju wlewamy do dużego rondla, wrzucamy pokrojone warzywa i wymieszane suche przyprawy, następnie smażymy przez 30 sek. cały czas mieszając. Wlewamy trochę wody, dosypujemy sól, mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez około 15 min.
  • 4.Kotlety sojowe kroimy w kostkę, skrapiamy połową sosu sojowego i smażymy na patelni z dodatkiem kilku łyżek oleju, aż się lekko przyrumienią. Następnie kroimy wędzoną śliwkę w cienkie paski i razem z warzywami oraz kotletami sojowymi dorzucamy do ugotowanej ciecierzycy.
  • 5.Warto zimną wodą spłukać z rondla i z patelni resztki przysmażonych przypraw, ponieważ to one podkręcą smak gulaszu.
  • 6.Dolewamy resztę wody i dodajemy solimy do smaku i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • 7.Tofu kroimy w kostkę i mieszamy z resztą sosu sojowego. Następnie smażymy na patelni dodając kilka łyżek oleju, aż tofu się przyrumieni. Dorzucamy je do garnka z warzywami i mieszamy. Resztki przysmażonego sosu sojowego i tłuszczu spłukujemy wodą z ciecierzycy i warzyw do garnka.
  • 8.Na patelnię wylewamy pozostały olej i podsmażamy mąkę ryżową, aż zacznie ładnie pachnieć, cały czas rozcierając ją tłuszczem na patelni. Odstawiamy na bok, żeby lekko przestygła.
  • 9.Po chwili do zasmażki wlewamy resztę wody i dokładnie mieszamy do uzyskania budyniowej konsystencji. Wlewamy do garnka z ciecierzycą i dokładnie mieszamy.
  • 10.Gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
  • 11.Na sam koniec sprawdzamy, czy nie trzeba jeszcze dosolić.
  • 12.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 358. “Gulasz z cieciorką” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 100 g ciecierzycy
  • 150 g marchwi
  • 100 g selera
  • 100 g pietruszki
  • 100 g wędzonego tofu
  • 50 g śliwek wędzonych
  • 50 g suchych kotletów sojowych
  • 1 liść kapusty pekińskiej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego (przepis 216)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 1 szczypta ziół prowansalskich
  • 1 litr wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł