
Sposób przygotowania:
- 1.Okarę, czyli namoczone przez noc, a następnie zmiksowane ziarno sojowe, łączymy z sokiem z cytryn, następnie dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy.
- 2.Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, mieszamy, dolewamy mleczko kokosowe, mleko sojowe (lub wodę), dokładnie mieszamy i dodajemy olej oraz melasę z karobu. Na koniec dodajemy drobno posiekane morele, śliwki i orzechy włoskie.
- 3.Po dokładnym zamieszaniu, możemy wlewać ciasto do foremek, wyłożonych papierem do pieczenia.
- 4.Wstawiamy do piekarnika nastawionego do 180°C i pieczemy około 50 minut.
- 5.W trakcie pieczenia możemy przygotować lukier, mieszając ze zmiksowanym na puder brązowym cukrem trzcinowym z dodatkiem cynamonu i odrobiną melasy z karobu.
- 6.Gdy ciasto, po wyjęciu z piekarnika odrobinę przestygnie, możemy je polukrować.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - przyprawa do piernika:
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Składniki - ciasto:
- Okara z 500 g soi
- 400 ml mleczka kokosowego
- 3 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki wody (lub mleka sojowego, jeśli wcześniej odcisnęliśmy mleko z okary)
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka melasy z karobu
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 200 ml soku z cytryny
- 8 łyżek mączki chleba świętojańskiego (karobu)
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżeczki sody
- 150 g śliwek kalifornijskich
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych moreli niesiarkowanych
- 1 szczypta soli
Składniki - lukier:
- 5 łyżek brązowego cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Kilka łyżek melasy z karobu