Udostępnij przepis!

159. “Ciasto piernikowe z karobem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Smak tradycyjnego piernika.

Nie ma świąt bez smaku i zapachu piernika, zatem nie może go również zabraknąć w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni. Dziś pokażemy Wam jak upiec szybkie, pyszne i pożywne ciasto piernikowe.

Odcinek oczywiście ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 159. Ciasto piernikowe z karobem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

%name 159. Ciasto piernikowe z karobem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również przepis na przepysznego makowca zawijanego.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Okarę, czyli namoczone przez noc, a następnie zmiksowane ziarno sojowe, łączymy z sokiem z cytryn, następnie dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy.
  • 2.Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, mieszamy, dolewamy mleczko kokosowe, mleko sojowe (lub wodę), dokładnie mieszamy i dodajemy olej oraz melasę z karobu. Na koniec dodajemy drobno posiekane morele, śliwki i orzechy włoskie.
  • 3.Po dokładnym zamieszaniu, możemy wlewać ciasto do foremek, wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 4.Wstawiamy do piekarnika nastawionego do 180°C i pieczemy około 50 minut.
  • 5.W trakcie pieczenia możemy przygotować lukier, mieszając ze zmiksowanym na puder brązowym cukrem trzcinowym z dodatkiem cynamonu i odrobiną melasy z karobu.
  • 6.Gdy ciasto, po wyjęciu z piekarnika odrobinę przestygnie, możemy je polukrować.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 159. “Ciasto piernikowe z karobem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - przyprawa do piernika:

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Składniki - ciasto:

  • Okara z 500 g soi
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki wody (lub mleka sojowego, jeśli wcześniej odcisnęliśmy mleko z okary)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka melasy z karobu
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 200 ml soku z cytryny
  • 8 łyżek mączki chleba świętojańskiego (karobu)
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżeczki sody
  • 150 g śliwek kalifornijskich
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych moreli niesiarkowanych
  • 1 szczypta soli

Składniki - lukier:

  • 5 łyżek brązowego cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Kilka łyżek melasy z karobu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł