kilkanaście sztuk
1 godzina
Kokosowa słodycz.
Chyba większość z nas od dzieciństwa przepadała za kokosankami. Dziś dzielimy się przepisem na ich bezglutenową i wegańską wersję. Wyjątkowo prosta i szybka w wykonaniu. Idealna na drugie śniadanie do szkoły i do pracy. Polecamy!
Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 250 g wiórków kokosowych
- 250 g brązowego cukru pudru
- 150 g mąki ryżowej
- 40 g mielonego siemienia lnianego
- 125 ml mleczka kokosowego
- 125 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suche składniki mieszamy w misce, następnie dodajemy olej i rozcieramy w rękach, aby wiórki i mąka się natłuściły. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i zagniatamy ciasto.
- Formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy w rękach i układamy na pergaminie, zostawiając pomiędzy placuszkami miejsce, ponieważ mają one tendencję do rozpływania się.
- Wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 25 minut. Zdejmujemy z blachy po przestudzeniu, gdyż inaczej mogą się połamać.
- Smacznego i na zdrowie!