Udostępnij przepis!

93. “Flaczki z boczniaka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Kontrowersyjna z nazwy, niesamowita w smaku.

Dziś w Atelier Smaku serwujemy coś, co smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina niewegański oryginał. Zatem i nazwa musiała pozostać ta sama. Flaczki z boczniaka to pyszna i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesienne dni. Poza tym warto jeść boczniaka bo ma dużo wartości odżywczych.

Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 93. Flaczki z boczniaka   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

93YT 93. Flaczki z boczniaka   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również nasze inne pyszne zupy.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Białą część liści kapusty pekińskiej kroimy w kostkę i smażymy chwilę na małej ilości oliwy z dodatkiem asafoetidy.
  • 2.Boczniaki kroimy w dość cienkie paski.
  • 3.Marchew, seler i pietruszkę kroimy na cienkie paseczki.
  • 4.Do gotującej się wody wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone warzywa, chwilę gotujemy.
  • 5.Do smażącej się kapusty pekińskiej dorzucamy paski boczniaka, smażymy kilka minut, następnie zawartość patelni dorzucamy do gotujących się warzyw.
  • 6.Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Dodajemy sos sojowy, pieprz, sól, majeranek i startą gałkę muszkatołową, oraz masło orzechowe i gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 7.Podajemy posypane natką pietruszki.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 93. “Flaczki z boczniaka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składnik:

  • 250-300 g boczniaków, najlepiej dużych
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 200 g selera
  • 1-2 marchewki
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 1 pietruszka
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki asafetydy
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 5 owoców ziela angielskiego
  • Sól do smaku
  • Natka pietruszki do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł