
Sposób przygotowania:
- 1.Białą część liści kapusty pekińskiej kroimy w kostkę i smażymy chwilę na małej ilości oliwy z dodatkiem asafoetidy.
- 2.Boczniaki kroimy w dość cienkie paski.
- 3.Marchew, seler i pietruszkę kroimy na cienkie paseczki.
- 4.Do gotującej się wody wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone warzywa, chwilę gotujemy.
- 5.Do smażącej się kapusty pekińskiej dorzucamy paski boczniaka, smażymy kilka minut, następnie zawartość patelni dorzucamy do gotujących się warzyw.
- 6.Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Dodajemy sos sojowy, pieprz, sól, majeranek i startą gałkę muszkatołową, oraz masło orzechowe i gotujemy jeszcze 5 minut.
- 7.Podajemy posypane natką pietruszki.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składnik:
- 250-300 g boczniaków, najlepiej dużych
- 1 i 1/2 litra wody
- 200 g selera
- 1-2 marchewki
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 1 pietruszka
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki asafetydy
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 5 owoców ziela angielskiego
- Sól do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji