
Sposób przygotowania:
- 1.Obieramy pomarańcze, a z najładniejszej z nich odkrawamy skórkę, z której białą część wyrzucamy, a pomarańczową część kroimy w drobną kostkę i dusimy na dnie garnka z odrobiną wody i cukru.
- 2.Z pozostałych pomarańczy nie będziemy wykorzystywać skórek w konfiturze, gdyż mogłaby być zbyt gorzka.
- 3.Następnie wszystkie obrane pomarańcze i dynię kroimy w kostkę.
- 4.Do podduszonej skórki pomarańczy wrzucamy pokrojoną dynię i dusimy tak długo, aż zmięknie.
- 5.Gdy zacznie się ona trochę rozpadać dodajemy pomarańcze, garść rodzynek oraz cukier i kardamon, następnie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 20-30 minut.
- 6.Przed końcem gotowania dolewamy mleczko kokosowe i sok z cytryny. Przed podaniem możemy użyć blendera, jeśli wolimy aby konfitura miała jednolitą konsystencję.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1,2 kg dyni (najlepiej hokaido) lub banana
- 4 duże pomarańcze
- 200 g brązowego cukru
- 100 g rodzynek
- 200 ml mleczka kokosowego
- Sok z 1 cytryny
- Spora szczypta kardamonu