Udostępnij przepis!

92. “Konfitura z dyni i pomarańczy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Smaczne i pachnące połączenie.

Dziś prezentujemy jeden z najbardziej ulubionych przez uczestników naszych warsztatów kulinarnych przepis. Konfitura dyniowo-pomarańczowa, wyjątkowo wpisuje się w czas, gdy dyni na straganach jest najwięcej, a i sezon na naprawdę dobre cytrusy nadchodzi dużymi krokami. Sprawdźcie sami, jak może smakować takie połączenie. Warto!

W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 92. Konfitura z dyni i pomarańczy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

92YT 92. Konfitura z dyni i pomarańczy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Obieramy pomarańcze, a z najładniejszej z nich odkrawamy skórkę, z której białą część wyrzucamy, a pomarańczową część kroimy w drobną kostkę i dusimy na dnie garnka z odrobiną wody i cukru.
  • 2.Z pozostałych pomarańczy nie będziemy wykorzystywać skórek w konfiturze, gdyż mogłaby być zbyt gorzka.
  • 3.Następnie wszystkie obrane pomarańcze i dynię kroimy w kostkę.
  • 4.Do podduszonej skórki pomarańczy wrzucamy pokrojoną dynię i dusimy tak długo, aż zmięknie.
  • 5.Gdy zacznie się ona trochę rozpadać dodajemy pomarańcze, garść rodzynek oraz cukier i kardamon, następnie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 20-30 minut.
  • 6.Przed końcem gotowania dolewamy mleczko kokosowe i sok z cytryny. Przed podaniem możemy użyć blendera, jeśli wolimy aby konfitura miała jednolitą konsystencję.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 92. “Konfitura z dyni i pomarańczy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1,2 kg dyni (najlepiej hokaido) lub banana
  • 4 duże pomarańcze
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynek
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • Sok z 1 cytryny
  • Spora szczypta kardamonu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł