92. “Konfitura z dyni i pomarańczy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
ok. 7 słoiczków (250ml słoiczek)
ok. 50 minut
Smaczne i pachnące połączenie.
Dziś prezentujemy jeden z najbardziej ulubionych przez uczestników naszych warsztatów kulinarnych przepis. Konfitura dyniowo-pomarańczowa, wyjątkowo wpisuje się w czas, gdy dyni na straganach jest najwięcej, a i sezon na naprawdę dobre cytrusy nadchodzi dużymi krokami. Sprawdźcie sami, jak może smakować takie połączenie. Warto!
W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1,2 kg dyni (najlepiej hokaido) lub banana
- 4 duże pomarańcze
- 200 g brązowego cukru
- 100 g rodzynek
- 200 ml mleczka kokosowego
- Sok z 1 cytryny
- Spora szczypta kardamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Obieramy pomarańcze, a z najładniejszej z nich odkrawamy skórkę, z której białą część wyrzucamy, a pomarańczową część kroimy w drobną kostkę i dusimy na dnie garnka z odrobiną wody i cukru.
- Z pozostałych pomarańczy nie będziemy wykorzystywać skórek w konfiturze, gdyż mogłaby być zbyt gorzka.
- Następnie wszystkie obrane pomarańcze i dynię kroimy w kostkę.
- Do podduszonej skórki pomarańczy wrzucamy pokrojoną dynię i dusimy tak długo, aż zmięknie.
- Gdy zacznie się ona trochę rozpadać dodajemy pomarańcze, garść rodzynek oraz cukier i kardamon, następnie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 20-30 minut.
- Przed końcem gotowania dolewamy mleczko kokosowe i sok z cytryny. Przed podaniem możemy użyć blendera, jeśli wolimy aby konfitura miała jednolitą konsystencję.
- Smacznego i na zdrowie!