Udostępnij przepis!

91. “Tabbouleh z kaszy jaglanej” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Libańska inspiracja.

Dziś w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni mierzymy się z Tabbouleh, czyli typowym libańskim daniem. Przygotowuje się je na bazie popularnego w całej północnej Afryce kuskusu, więc praktycznie glutenu w czystej formie. Zastępujemy go bardzo zdrową kaszą jaglaną, która w naszej kuchni pojawia się dość sporadycznie, co planujemy zmienić. Spróbujcie i oceńcie sami. Nam to łatwe i pożywne danie bardzo przypadło do gustu, zwłaszcza, że jest to idealna propozycja do zapakowania w pudełeczko i zabrania ze sobą do pracy, na uczelnię itd.

Odcinek ma również wersję angielską z napisami przygotowanymi przez Translalab. Zapraszamy!

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi ryżami i kaszami  z naszej kuchni.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Jeśli nie mamy prażonej kaszy jaglanej, to prażymy ją w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 170°C, dodając jej tym samym orzechowy posmak. Następnie zalewamy ją wrzątkiem, przykrywamy na 2-3 minuty i odlewamy wodę, pozbywając się w ten sposób goryczy. Po czym przekładamy ją do garnka i dodajemy dwa razy więcej wody niż kaszy i gotujemy.
  • 2.W tym czasie kroimy pomidory i paprykę w drobną kostkę oraz drobno siekamy zieleninę.
  • 3.Gdy kasza wchłonie wodę, zdejmujemy ją z palnika, przekładamy do miski i czekamy, aż przestygnie.
  • 4.Gdy osiągnie już temperaturę pokojową łączymy ją z pokrojonymi warzywami, natką pietruszki i ziołami. Mieszamy, dodajemy przyprawy, oliwę i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 5.Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby wszystkie smaki się przegryzły.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 91. “Tabbouleh z kaszy jaglanej” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 300 g prażonej kaszy jaglanej
  • 300 g pomidorów
  • 50 ml oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 garść liści świeżej mięty
  • 1 garść liści kolendry
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • Sok z 1 cytryny

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł