
Sposób przygotowania:
- 1.Jeśli nie mamy prażonej kaszy jaglanej, to prażymy ją w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 170°C, dodając jej tym samym orzechowy posmak. Następnie zalewamy ją wrzątkiem, przykrywamy na 2-3 minuty i odlewamy wodę, pozbywając się w ten sposób goryczy. Po czym przekładamy ją do garnka i dodajemy dwa razy więcej wody niż kaszy i gotujemy.
- 2.W tym czasie kroimy pomidory i paprykę w drobną kostkę oraz drobno siekamy zieleninę.
- 3.Gdy kasza wchłonie wodę, zdejmujemy ją z palnika, przekładamy do miski i czekamy, aż przestygnie.
- 4.Gdy osiągnie już temperaturę pokojową łączymy ją z pokrojonymi warzywami, natką pietruszki i ziołami. Mieszamy, dodajemy przyprawy, oliwę i skrapiamy sokiem z cytryny.
- 5.Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby wszystkie smaki się przegryzły.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 300 g prażonej kaszy jaglanej
- 300 g pomidorów
- 50 ml oliwy
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 garść liści świeżej mięty
- 1 garść liści kolendry
- 2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- Sok z 1 cytryny