90. “Konfitura cytrynowo-imbirowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka słoików
ok. 2 godziny
Na przeziębienie i nie tylko.
W pierwszym tygodniu kalendarzowej jesieni w Atelier Smaku połączenie 3 składników, które pozwolą zmierzyć się z pierwszymi objawami przeziębienia. Duża dawka witaminy C z cytryny, bakteriobójczy imbir i coś do słodzenia. My daliśmy trzcinowy cukier, wy możecie zastąpić go ksylitolem, stewią, lub czymś innym, według uznania. Dużo zdrowia.
W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1,5 kg cytryn (najlepiej ekologicznych, ponieważ użyjemy skórki)
- 700 g brązowego cukru lub ksylitolu
- 1/2 kg imbiru
- 1/2 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Umytą i sparzoną cytrynę obieramy cienko ze skórki obieraczką do warzyw, następnie miksujemy ją razem z cukrem i odrobiną wody w mikserze kielichowym, całość wrzucamy do garnka.
- Również imbir obieramy łyżką ze skórki albo jeśli skórka jest ładna i delikatna, możemy ją zostawić. Kroimy imbir w plastry w poprzek włókien i również miksujemy, w razie potrzeby możemy podlać odrobiną wody. Jeżeli nie mamy miksera możemy pokroić go w drobną kostkę. I dorzucamy również do garnka ze skórką cytrynową.
- Całość stawiamy na mały ogień, żeby skórka i imbir zaczęły gotować się z cukrem.
- W tym czasie cytrynę pozbawiamy białej skórki, kroimy w drobniejsze kawałki i miksujemy.
- Całość dorzucamy do gotującego się imbiru ze skórkami.
- Gotujemy na mały ogniu, cały czas mieszając przez około godzinę.
- Jeżeli nie mamy miksera kielichowego i nie mogliśmy przed gotowaniem zmiksować cytryn i imbiru to możemy gotować je pokrojone w drobną kostkę i pod sam koniec gotowania zmiksować blenderem ręcznym.
- Smacznego i na zdrowie!