
Sposób przygotowania:
- 1.Z fenkułu odcinamy łodygi i kroimy go na kawałki, wrzucamy do wody, gotujemy do miękkości.
- 2.Następnie dodajemy odrobinę soli, tofu, szczyptę czarnego mielonego pieprzu oraz utartą gałkę muszkatołową i całość miksujemy na jednolitą masę.
- 3.Pod koniec dodajemy pomarańczę i dokładnie miksujemy.
- 4.Jeżeli zupa jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę błyskawicznego kleiku ryżowego i miksujemy, aż do uzyskania właściwej kremowej konsystencji (użycie kleiku nie jest konieczne).
- 5.Liście bazylii drobno siekamy, posypujemy solą, dodajemy oliwy truflowej i dokładnie mieszamy.
- 6.Takim pesto dekorujemy po wierzchu zupę, dodatkowo skrapiamy danie odrobiną kremu balsamicznego do dekoracji i podajemy.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - zupa:
- Ok. 500 g świeżego fenkułu
- Ok. 1 szklanka wody
- 1/2 kostki tofu
- 1/4 obranej pomarańczy lub kilka łyżek soku
- Kleik ryżowy błyskawiczny
- Ok. 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
Składniki - pesto:
- 1 garść liści świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1 szczypta soli
- Krem balsamiczny do dekoracji