Udostępnij przepis!

88. “Konfitura gruszkowo-rokitnikowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Na przeziębienie i nie tylko.

Lato się kończy, czas zacząć korzystać z owoców nadchodzącej jesieni. Dziś w Atelier Smaku przygotujemy bogatą w witaminę C konfiturę z gruszek, rokitnika i imbiru. W sam raz na nadchodzące chłody i sezon przeziębień.

W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
  • 2.Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy cukier i rozpuszczamy.
  • 3.Następnie dorzucamy gruszkę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
  • 4.Obrany imbir kroimy w drobną kosteczkę, dorzucamy do gotującej się gruszki i dusimy od czasu do czasu mieszając, aż gruszka zacznie mięknąć.
  • 5.Gdy gruszka będzie już miękkawa dorzucamy owoce rokitnika i gotujemy jeszcze 10 minut.
  • 6.Następnie przekładamy do wygotowanych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
  • 7.Gdy lekko przestygną odwracamy je z powrotem.
  • 8.Dla pewności możemy napełnione konfiturą i zamknięte słoiczki włożyć do piekarnika nastawionego na 110°C i wekować przez 30 minut.
  • 9.Smacznego, a zwłaszcza na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 88. “Konfitura gruszkowo-rokitnikowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 2 kg gruszek
  • 400 g brązowego cukru
  • 100 g imbiru
  • 1 szklanka rokitnika
  • 100 ml wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł