
Sposób przygotowania:
- 1.Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
- 2.Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy cukier i rozpuszczamy.
- 3.Następnie dorzucamy gruszkę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
- 4.Obrany imbir kroimy w drobną kosteczkę, dorzucamy do gotującej się gruszki i dusimy od czasu do czasu mieszając, aż gruszka zacznie mięknąć.
- 5.Gdy gruszka będzie już miękkawa dorzucamy owoce rokitnika i gotujemy jeszcze 10 minut.
- 6.Następnie przekładamy do wygotowanych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
- 7.Gdy lekko przestygną odwracamy je z powrotem.
- 8.Dla pewności możemy napełnione konfiturą i zamknięte słoiczki włożyć do piekarnika nastawionego na 110°C i wekować przez 30 minut.
- 9.Smacznego, a zwłaszcza na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 2 kg gruszek
- 400 g brązowego cukru
- 100 g imbiru
- 1 szklanka rokitnika
- 100 ml wody