
Sposób przygotowania:
- 1.Okarę, czyli namoczone na noc, a następnie odcedzone i zmielone lub zmiksowane ziarno soi zakwaszamy sokiem z cytryny.
- 2.Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy i odstawiamy na bok.
- 3.W osobnej misce mieszamy bardzo dokładnie suche składniki, do zakwaszonej okary dodajemy olej i również dokładnie mieszamy.
- 4.Do okary wrzucamy wymieszane suche składniki i mieszamy.
- 5.Do powstałej masy dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mleko sojowe (jeśli okara jest dość wilgotna wystarczą 2 szklanki mleka, jeżeli jest sucha dodajemy jeszcze 1/2 szklanki mleka, aby masa miała konsystencję gęstego ciasta racuchowego).
- 6.Nakładamy ciasto do formy wyłożonej natłuszczonym papierem, wyrównujemy je łyżką lub silikonową patką, maczając ją w oleju.
- 7.Pieczemy 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- 8.Czekoladę i tłuszcz kokosowy wkładamy do małego naczynia i rozpuszczamy gorącej kąpieli wodnej.
- 9.Po upieczeniu i przestudzeniu smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą.
- 10.Smacznego i na zdrowie.
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki :
- Okara z 1/2 kg suchej soi
- Ok. 2 i 1/2 szklanki mleka sojowego
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki brązowego cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 250 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml soku z cytryny
- 1/2 tabliczki ciemnej czekolady
- 8 łyżek kakao
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 4 łyżki skórki z cytryny gotowanej z cukrem
- 4 łyżki suchego karobu
- 1 łyżka tłuszczu kokosowego
- 3 łyżeczki kardamonu
- 3 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki soli