4 porcje
20 minut
Śródziemnomorska z orientalną nuta.
Dziś pomidorów i wegańskiej mozzarelli ciąg dalszy. Tym razem zapraszamy na zupę, nie do końca po włosku, gdyż z dodatkiem curry. To taka wegańska i bezglutenowa kuchnia fusion.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składnik:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 szklanka wody
- 100 ml mleczka kokosowego
- 2 plastry wegańskiej mozzarelli
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki curry
- 1 garść liści kolendry
- 1 szczypta cynamonu
- Oliwa do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pomidory kroimy na kawałki, nie trzeba ich obierać ze skórki, i wrzucamy je do gotującej się wody.
- Gdy zmiękną dodajemy przyprawy oraz mleczko kokosowe.
- Po zagotowaniu całość dokładnie blendujemy.
- Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę.
- Zupę nalewamy na talerze, dodajemy plaster mozzarelli i skrapiamy oliwą.
- Smacznego i na zdrowie.