
Sposób przygotowania:
- 1.Ciasto na pizzę formujemy na kształt mini-bagietki, następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 180°C, aż skórka będzie rumiana.
- 2.W czasie gdy bagietka się piecze możemy przejść do zrobienia sosu oraz krojenia reszty składników.
- 3.Bazylię siekamy lub rwiemy na małe kawałki, które wrzucamy do moździerza, dodajemy sól, oliwę i rozcieramy.
- 4.Na koniec dodajemy oliwę truflową i ponownie wszystko rozcieramy.
- 5.Pomidory i mozarellę kroimy w plastry. Gotową bułkę kroimy w plastry, które smarujemy oliwą i wkładamy jeszcze raz do piekarnika z funkcją grilla na 240°C na 2 minuty.
- 6.Gotowe pieczywo wykładamy na talerz, układamy na nim naprzemiennie pokrojone pomidory i ser.
- 7.Na koniec polewamy wszystko po wierzchu sosem pesto, dekorujemy świeżą bazylią, kaparami oraz czarnym pieprzem.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- Kilka grzanek zrobionych z bułki wypieczonej z ciasta na pizzę bezglutenową (odc.12)
- 1 wegańska mozarella (200g)
- 3 małe pomidory
- 1 łyżka stołowa kaparów
- Czarny pieprz do smaku
Składniki - sos:
- 1 garść bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1 szczypta soli