Udostępnij przepis!

85. “Bruschetta z Caprese” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Smakowita podróż do Włoch.

Gdy trwa sezon na nasze własne, lokalne, pyszne pomidory, pojawiają się one w naszym menu codziennie i to w przeróżnych odsłonach. Pomysłów jest mnóstwo – od śniadania po kolacje. Jednak, gdy ciągle jest ciepło, mamy wzmożony apetyt na różne sałatki. Jedną z rzeczy, które uwielbialiśmy za naszych przed-wegańskich czasów, była klasyczna włoska sałatka-przystawka Caprese, która, jak cała kuchnia tego kraju, bazuje na dobrych produktach. Z pomidorami o tej porze roku nie ma problemu, jednak mozarella w wersji wegańskiej i to jeszcze bardzo dobrej… to było niezrealizowane marzenie. Na szczęście do teraz. Dziś zapraszamy właśnie na Caprese podawane na chrupiących grzankach, czyli jak to Włosi mówią z bruschettą.

Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przystawki.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Ciasto na pizzę formujemy na kształt mini-bagietki, następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 180°C, aż skórka będzie rumiana.
  • 2.W czasie gdy bagietka się piecze możemy przejść do zrobienia sosu oraz krojenia reszty składników.
  • 3.Bazylię siekamy lub rwiemy na małe kawałki, które wrzucamy do moździerza, dodajemy sól, oliwę i rozcieramy.
  • 4.Na koniec dodajemy oliwę truflową i ponownie wszystko rozcieramy.
  • 5.Pomidory i mozarellę kroimy w plastry. Gotową bułkę kroimy w plastry, które smarujemy oliwą i wkładamy jeszcze raz do piekarnika z funkcją grilla na 240°C na 2 minuty.
  • 6.Gotowe pieczywo wykładamy na talerz, układamy na nim naprzemiennie pokrojone pomidory i ser.
  • 7.Na koniec polewamy wszystko po wierzchu sosem pesto, dekorujemy świeżą bazylią, kaparami oraz czarnym pieprzem.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 85. “Bruschetta z Caprese” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • Kilka grzanek zrobionych z bułki wypieczonej z ciasta na pizzę bezglutenową (odc.12)
  • 1 wegańska mozarella (200g)
  • 3 małe pomidory
  • 1 łyżka stołowa kaparów
  • Czarny pieprz do smaku

Składniki - sos:

  • 1 garść bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1 szczypta soli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł