4 porcje
20 minut + czas mrożenia i spulchniania lodów
Czekoladowa przyjemność nie tylko dla dzieci.
Lody są nieodłącznym towarzyszem upalnych, letnich dni. Są smaczne, słodkie i przyjemnie chłodzą, ale warto zadbać o to, żeby były również zdrowe. Dziś Atelier Smaku zaprasza na wegańskie i bezglutenowe lody czekoladowe z jagodami.
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 150 ml tahini
- 4 czubate łyżki kakao
- 5-6 łyżek ksylitolu
- 1 łyżka mąki kasztanowej
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka zmrożonych jagód
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W garnuszku podgrzewamy mleczko kokosowe.
- Suche składniki łączymy i mieszamy ze sobą, następnie przesypujemy je do gotującego się mleka.
- Wszystko dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki i chwilkę gotujemy.
- Całość zdejmujemy z palnika, dorzucamy jeszcze Tahini i ponownie dokładnie mieszamy.
- Masę przelewamy do miseczki i gdy przestygnie dodajemy zamrożone jagody i mieszamy tak, by nie zmiażdżyć owoców.
- Lody wkładamy do zamrażarki i co godzinę powinniśmy przemieszać całą masę, by równomiernie zamarzła i była równomiernie napowietrzona.
- Smacznego orzeźwienia!