
Sposób przygotowania:
- 1.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i zagotowujemy.
- 2.W czasie gdy woda z ziołami się gotuje, kroimy marchewkę i pietruszkę w talarki, po czym dorzucamy je do garnka.
- 3.Następnie obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę, odkładamy na bok i kroimy szczaw na kawałki o długości ok. 1-1,5cm.
- 4.Gdy marchewka i pietruszka będą już miękkie, wyławiamy liście laurowe, jeśli ktoś nie lubi ziela w zupie to może je również usunąć, całość miksujemy i dorzucamy pokrojone ziemniaki.
- 5.Dodajemy przyprawy i sól, i gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
- 6.Na końcu dorzucamy do zupy pokrojony szczaw, mieszamy i zagotowujemy
- 7.W tym czasie kroimy natkę pietruszki i koperek, dorzucamy do zupy i dodajemy mleczko kokosowe.
- 8.Całość jeszcze raz zagotowujemy i możemy serwować.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składnik:
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 i 1/2 litra wody
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 200 g pietruszki
- 200 g marchwi
- 2 pęczki szczawiu
- 1 pęczek kopru
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 7 owoców ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- Ewentualnie 1 szczypta asafetydy do smaku