4-5 porcji
30 minut
Smak polskiego lata.
Dziś zapraszamy Was na jedną z naszych ulubionych zup. Mając nadzieję, że prosta zupa szczawiowa, zabielana mleczkiem kokosowym, przypadnie Wam do gustu, jak większości naszych gości.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składnik:
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 i 1/2 litra wody
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 200 g pietruszki
- 200 g marchwi
- 2 pęczki szczawiu
- 1 pęczek kopru
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 7 owoców ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- Ewentualnie 1 szczypta asafetydy do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i zagotowujemy.
- W czasie gdy woda z ziołami się gotuje, kroimy marchewkę i pietruszkę w talarki, po czym dorzucamy je do garnka.
- Następnie obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę, odkładamy na bok i kroimy szczaw na kawałki o długości ok. 1-1,5cm.
- Gdy marchewka i pietruszka będą już miękkie, wyławiamy liście laurowe, jeśli ktoś nie lubi ziela w zupie to może je również usunąć, całość miksujemy i dorzucamy pokrojone ziemniaki.
- Dodajemy przyprawy i sól, i gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
- Na końcu dorzucamy do zupy pokrojony szczaw, mieszamy i zagotowujemy
- W tym czasie kroimy natkę pietruszki i koperek, dorzucamy do zupy i dodajemy mleczko kokosowe.
- Całość jeszcze raz zagotowujemy i możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!