Udostępnij przepis!

81. „Bób smażony z kukurydzą i boczniakiem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Nie tylko z koperkiem.

Okazało się, że ostatnio nie nacieszyliśmy sie jeszcze bobem, na szczęście to smaczne i bogate źródło białka, i innych dobroczynnych składników, będzie nam towarzyszyło prawie do jesieni. Dziś kolejna kombinacja. Tym razem nie dusimy lecz podsmażamy bób wraz z boczniakiem i świeżą kukurydzą. Trochę mało inwazyjnych przypraw i nie trzeba nic więcej, by smak i zdrowie znalazły się w jednym garnku lub patelni, by zaspokoić nasz głód.

Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nimi również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 81. Bób smażony z kukurydzą i boczniakiem”   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

81YT 81. Bób smażony z kukurydzą i boczniakiem”   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Na rozgrzaną patelnię wrzucamy tłuszcz kokosowy, gdy się podgrzeje dodajemy pokrojone w paski boczniaki i smażymy.
  • 2.Gdy się przyrumienią, skrajamy ziarna kukurydzy bezpośrednio z kolby, mieszamy i dodajemy przyprawy oraz sos sojowy i melasę z karobu.
  • 3.Ponownie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę, po czy dodajemy ugotowany na parze bób.
  • 4.Ostatnie mieszanie i możemy serwować polane np. sosem musztardowym z melasą z karobu i olejem lnianym.
  • 5.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 81. „Bób smażony z kukurydzą i boczniakiem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1/2 kg bobu ugotowanego na parze
  • 250 g boczniaka
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 garść liści świeżej kolendry
  • 1-2 łyżki tłuszczu kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka melasy z karobu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1 szczypta soli
  • Sos musztardowy z melasą z karobu i olejem lnianym do dekoracji (z odcinka 38)

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł