81. „Bób smażony z kukurydzą i boczniakiem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Nie tylko z koperkiem.
Okazało się, że ostatnio nie nacieszyliśmy sie jeszcze bobem, na szczęście to smaczne i bogate źródło białka, i innych dobroczynnych składników, będzie nam towarzyszyło prawie do jesieni. Dziś kolejna kombinacja. Tym razem nie dusimy lecz podsmażamy bób wraz z boczniakiem i świeżą kukurydzą. Trochę mało inwazyjnych przypraw i nie trzeba nic więcej, by smak i zdrowie znalazły się w jednym garnku lub patelni, by zaspokoić nasz głód.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nimi również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 1/2 kg bobu ugotowanego na parze
- 250 g boczniaka
- 1 kolba kukurydzy
- 1 garść liści świeżej kolendry
- 1-2 łyżki tłuszczu kokosowego
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka melasy z karobu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1 szczypta soli
- Sos musztardowy z melasą z karobu i olejem lnianym do dekoracji (z odcinka 38)
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy tłuszcz kokosowy, gdy się podgrzeje dodajemy pokrojone w paski boczniaki i smażymy.
- Gdy się przyrumienią, skrajamy ziarna kukurydzy bezpośrednio z kolby, mieszamy i dodajemy przyprawy oraz sos sojowy i melasę z karobu.
- Ponownie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę, po czy dodajemy ugotowany na parze bób.
- Ostatnie mieszanie i możemy serwować polane np. sosem musztardowym z melasą z karobu i olejem lnianym.
- Smacznego i na zdrowie!