
Sposób przygotowania:
- 1.Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wkrajamy brokuł bezpośrednio na nią.
- 2.Rwiemy liście jarmużu na kawałki, jeśli są młode, możemy skroić też łodygi i również wrzucamy je na patelnię i chwilkę smażymy
- 3.Następnie dolewamy wodę i dusimy przez chwilę. Dodajemy przyprawy oraz sól, a w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody.
- 4.Po paru minutach na patelnię z warzywami dorzucamy wcześniej ugotowany na parze bób oraz pokrojone zioła.
- 5.Na sam koniec wlewamy śmietankę sojową, jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i po minucie zdejmujemy z palnika, przekładamy na talerze lub do miseczek i dekorujemy balsamico.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1/2 kg bobu ugotowanego na parze
- 1 mały brokuł
- 150 ml śmietanki sojowej
- 50-100 ml wody
- 2 liście jarmużu
- Kilka liści świeżej mięty
- Kilka liści świeżej szałwii
- 2-3 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 2 szczypty asafetydy
- Sól do smaku
- Balsamico do dekoracji