2-3 porcje
ok. 30 minut
Naprawdę niestandardowa propozycja.
Dziś bób w innym niż tradycyjne z masłem i koperkiem wydaniu. Do tego w doborowym towarzystwie. Jest to wyjątkowo prosty przepis na sezonowe warzywa. Takie danie jednogarnkowe, które sprawdzi się doskonale w domu jak i na biwaku, pozostawiając wrażenie sytości na długo czas.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1/2 kg bobu ugotowanego na parze
- 1 mały brokuł
- 150 ml śmietanki sojowej
- 50-100 ml wody
- 2 liście jarmużu
- Kilka liści świeżej mięty
- Kilka liści świeżej szałwii
- 2-3 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 2 szczypty asafetydy
- Sól do smaku
- Balsamico do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wkrajamy brokuł bezpośrednio na nią.
- Rwiemy liście jarmużu na kawałki, jeśli są młode, możemy skroić też łodygi i również wrzucamy je na patelnię i chwilkę smażymy
- Następnie dolewamy wodę i dusimy przez chwilę. Dodajemy przyprawy oraz sól, a w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody.
- Po paru minutach na patelnię z warzywami dorzucamy wcześniej ugotowany na parze bób oraz pokrojone zioła.
- Na sam koniec wlewamy śmietankę sojową, jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i po minucie zdejmujemy z palnika, przekładamy na talerze lub do miseczek i dekorujemy balsamico.
- Smacznego i na zdrowie!