
Sposób przygotowania:
- 1.Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego posiekane orzechy, pokrojone suszone owoce, szafran, kardamon i gotujemy kilka minut, aż owoce zmiękną.
- 2.Następnie dosypujemy 7 łyżek kaszki kukurydzianej, cały czas mieszając i gotujemy, aż kaszka zacznie gęstnieć.
- 3.Ugotowaną polentę przekładamy do silikonowych lub wysmarowanych olejem foremek i odstawiamy do przestygnięcia.
- 4.Po ostudzeniu przekładamy na talerz, polewamy melasą z karobu.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 2 garści słodkich suszonych owoców (np. rodzynki, morele, śliwka kalifornijska, żurawina)
- 1 garść różnych orzechów
- 500 ml mleka sojowego
- 7 łyżek kaszki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki zielonego zmielonego kardamonu
- 1 szczypta szafranu
- Melasa z karobu do dekoracji