79. “Wegańskie creme brulee z malinami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka porcji
ok. 10 minut + czas stygnięcia
To naprawdę możliwe i wyjątkowo smaczne.
Powracamy dzisiaj do słodyczy i owoców. Tym razem na tapecie mamy maliny, gdyż już najwyższa pora, by zagościły na naszych stołach, a także bardzo tradycyjny deser. Nasze creme brulee w wegańskiej wersji nie ma oczywiście w składzie śmietanki, a tym bardziej jaj. Nie ma także wanilii, gdyż unikalny smak tego deseru zawdzięczamy mące kasztanowej. Spróbujcie, naprawdę polecamy, smakuje równie pysznie bez jakichkolwiek owoców. Maliny możecie zjeść sobie same.
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 200 ml śmietanki sojowej
- 100 ml mleka sojowego
- 2 czubate łyżki gęstego mleczka kokosowego
- 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 2 czubate łyżki mąki kasztanowej
- Cukier trzcinowy do posypania i karmelizowania
- Maliny do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zagotowujemy w rondelku śmietankę sojową wraz z mleczkiem kokosowym i cukrem.
- Mąkę kasztanową dokładnie mieszamy z mleczkiem sojowym i wlewamy do rondelka.
- Mieszamy przez chwilę, aż deser osiągnie odpowiednią, budyniową konsystencję.
- Następnie wlewamy go do miseczek lub do małych foremek wyłożonych malinami, które można delikatnie zgnieść widelcem lub łyżką.
- Potrząsamy aby powierzchnia deseru była gładka, odstawiamy do przestygnięcia i wkładamy do lodówki.
- Przed podaniem schłodzony deser posypujemy równo po wierzchu 1 łyżeczką brązowego cukru trzcinowego i karmelizujemy opalając go za pomocą przeznaczonego do tego specjalnego palnika.
- Smacznego i na zdrowie!