Udostępnij przepis!

78. “Wegański smalczyk” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Prawdopodobnie lepszy od oryginalnego.

Dziś odchodzimy na chwilę od słodkich smaków i sezonowych owoców i powracamy w naszej kuchni do tradycyjnych lecz niewegetariańskich nawiązań w swojej kuchni. Nazewnictwo dla niektórych kontrowersyjne, dla innych w ogóle nie, a smak, wygląd i konsystencja, zgodne z oryginałem. Atelier Smaku zaprasza na wegański smalczyk.

W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne pasty.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Granulat sojowy smażymy na oleju w dużym garnku do momentu, aż się przyrumieni.
  • 2.Wlewamy sos sojowy i szybko mieszamy. Następnie dodajemy poszatkowaną białą część kapusty pekińskiej oraz przyprawy i smażymy około 7 minut, ciągle mieszając.
  • 3.Dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i wszystko przez chwilę dusimy do momentu, aż jabłka zmiękną.
  • 4.Odstawiamy na bok, dodajemy stały tłuszcz, mieszamy, przekładamy do słoika lub miski i czekamy, aż zastygnie.
  • 5.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 78. “Wegański smalczyk” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 400 g rafinowanego tłuszczu kokosowego
  • 2 duże jabłka
  • 75 g granulatu sojowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże liście kapusty pekińskiej (biała część) lub 3 cykorie
  • 2 i 1/2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1/2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka sol
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki asafetydy

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł