Udostępnij przepis!

77. “Konfitura owocowo – kwiatowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pachnąca latem i smaczna.

Sezon na owoce i kwiaty w pełni. Objedzeni świeżymi truskawkami zabieramy się za przetwory. Chcemy zatrzymać ich smak po to, by móc cieszyć się nim nawet wtedy, gdy znikną na długie miesiące. To samo dotyczy kwiatów bzu i akacji, z których możemy skorzystać jeszcze tylko przez parę dni. Co innego rabarbar, będzie on gościł na straganach jeszcze przez jakiś czas. Dziś ma on swoją premierę w naszej kuchni w doborowym towarzystwie. Sprawdźcie sami jak smakuje połączenie tych wszystkich skarbów, które wymieniliśmy.

W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Rabarbar kroimy w plastry, wrzucamy do garnka i zalewamy go odrobiną wody.
  • 2.Następnie dodajemy ksylitol i gotujemy aż zmięknie.
  • 3.Później dorzucamy pokrojone w plastry truskawki, a po kilku minutach gotowania dodajemy konfiturę z kwiatów.
  • 4.Zagotowujemy i przekładamy na gorąco do słoiczków.
  • 5.Zakręcamy je i stawiamy wieczkiem do dołu, by się zawekowały lub wstawiamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na 130°C, na około 30 minut.
  • 6.Życzymy Wam smacznych i zdrowych wspomnień lata!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 77. “Konfitura owocowo – kwiatowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 600 g truskawek
  • 400 g rabarbaru
  • 200 g konfitury z kwiatów czarnego bzu i akacji (przepis z odcinka 76)
  • 150 g ksylitolu
  • Kilka łyżek wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł