
Sposób przygotowania:
- 1.Konfitura:
- 2.Kwiaty akacji odrywamy od gałązek, a kwiaty czarnego bzu pozbawiamy przynajmniej tych grubszych.
- 3.Następnie wszystkie wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, by się nie przypaliły i chwilę dusimy.
- 4.Gdy trochę zmiękną dodajemy sok z cytryny i ksylitol do smaku. Gotujemy jeszcze trochę i miksujemy blenderem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- 5.Kilka łyżek odkładamy do placków, a resztę, jeszcze wrzącą, przekładamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy i odkładamy do góry dnem, aby się zawekowała.
- 6.Takiej konfitury możemy użyć jako dodatku do ugotowania innego, owocowego dżemu lub wypić jako herbatkę zalewając łyżkę konfitury szklanką gorącej wody.
- 7.Ciasto na placki:
- 8.Mieszamy ze sobą suche składniki, następnie dolewamy wody w takiej ilości, by po dokładnym zmieszaniu uzyskać konsystencję gęstego ciasta racuchowego.
- 9.Odstawiamy na bok, by siemię lniane wchłonęło wilgoć z ciasta.
- 10.W tym czasie, pozbawione szypułek truskawki kroimy w plastry.
- 11.Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy jeszcze trochę wody, następnie dodajemy do smaku kilka łyżek kwiatowej konfitury, mieszamy i dorzucamy pokrojone truskawki.
- 12.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- 13.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - konfitura:
- 30 kwiatów czarnego bzu
- 20 kwiatów akacji
- 1 szklanka wody
- 150 g ksylitolu
- 1 cytryna
Składniki - ciasto na placki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 100-200 g truskawek
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 szczypta soli
- Woda
- Olej do smażenia