Udostępnij przepis!

74. “Zupa krem z grillowanych szparagów” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Delikatna i aksamitna.

Dziś obiecana wcześniej zupa krem ze szparagów. Z delikatnym aromatem grillowania i smakiem, podkręconym dzięki soczystej pomarańczy. Lubczyk, orzeszki nerkowca, mleczko kokosowe, olej dyniowy, błonnik z babki płesznik. Dużo wartości odżywczych. Samo zdrowie!

Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Orzechy w kubku zalewamy wodą ok.1 cm ponad ich powierzchnię i odstawiamy nakielka godzin, by zmiękły.
  • 2.Szparagi obieramy, pozbawiając je ich włóknistej części.
  • 3.Następnie smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika, nastawionego na 180° C, kiedy już zmiękną uruchamiamy funkcję grillowania.
  • 4.Gdy będą miały delikatnie przypieczone końcówki, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na bok. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy lubczyk, orzeszki nerkowca wraz z wodą, w której się moczyły.
  • 5.Gdy wszystko zacznie się gotować dodajemy soli, pieprzu i przyprawy pięć smaków, oraz obraną wcześniej i pokrojoną na kawałki połówkę pomarańczy.
  • 6.Odcinamy końcówki przestygniętych szparagów, które będą ozdobą zupy, a resztę kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, następnie wszystko miksujemy.
  • 7.Pod koniec miksowania dodajemy mleczko kokosowe i ewentualnie do zagęszczenia trochę błonnika z łuski babki płesznik, aby zupa miała jeszcze lepszą konsystencję.
  • 8.Gotową zupę nalewamy do talerzy, dekorujemy końcówkami grillowanych szparagów i cząstkami pomarańczy.
  • 9.Na koniec polewamy olejem dyniowym.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 74. “Zupa krem z grillowanych szparagów” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składnik:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 litr wody
  • 1 pomarańcza
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 2 gałązki świeżego lubczyku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 3/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • Oliwa do posmarowania szparagów
  • Olej dyniowy do polania
  • Ewentualnie 1-2 łyżeczki błonnika z łuski mielonej babki płesznik

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł