4 porcje
ok. 40 minut
Delikatna i aksamitna.
Dziś obiecana wcześniej zupa krem ze szparagów. Z delikatnym aromatem grillowania i smakiem, podkręconym dzięki soczystej pomarańczy. Lubczyk, orzeszki nerkowca, mleczko kokosowe, olej dyniowy, błonnik z babki płesznik. Dużo wartości odżywczych. Samo zdrowie!
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składnik:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 litr wody
- 1 pomarańcza
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 ml gęstego mleczka kokosowego
- 2 gałązki świeżego lubczyku
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 3/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- Oliwa do posmarowania szparagów
- Olej dyniowy do polania
- Ewentualnie 1-2 łyżeczki błonnika z łuski mielonej babki płesznik
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Orzechy w kubku zalewamy wodą ok.1 cm ponad ich powierzchnię i odstawiamy nakielka godzin, by zmiękły.
- Szparagi obieramy, pozbawiając je ich włóknistej części.
- Następnie smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika, nastawionego na 180° C, kiedy już zmiękną uruchamiamy funkcję grillowania.
- Gdy będą miały delikatnie przypieczone końcówki, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na bok. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy lubczyk, orzeszki nerkowca wraz z wodą, w której się moczyły.
- Gdy wszystko zacznie się gotować dodajemy soli, pieprzu i przyprawy pięć smaków, oraz obraną wcześniej i pokrojoną na kawałki połówkę pomarańczy.
- Odcinamy końcówki przestygniętych szparagów, które będą ozdobą zupy, a resztę kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, następnie wszystko miksujemy.
- Pod koniec miksowania dodajemy mleczko kokosowe i ewentualnie do zagęszczenia trochę błonnika z łuski babki płesznik, aby zupa miała jeszcze lepszą konsystencję.
- Gotową zupę nalewamy do talerzy, dekorujemy końcówkami grillowanych szparagów i cząstkami pomarańczy.
- Na koniec polewamy olejem dyniowym.
- Smacznego i na zdrowie!