
Sposób przygotowania:
- 1.Truskawki pozbawiamy szypułek i miksujemy je za pomocą blendera. Powinny być słodkie i dojrzałe, aby nie trzeba było ich dosładzać.
- 2.Następnie dodajemy błonnik, mieszamy łyżką i czekamy, aż deser osiągnie odpowiednią konsystencję.
- 3.Po kilku minutach możemy masę truskawkową przełożyć do pucharków.
- 4.Z lodówki wyjmujemy schłodzoną puszkę mleczka kokosowego i miksujemy za pomocą specjalnej końcówki do blendera gęstą część mleka z ksylitolem, aż do uzyskania konsystencji tradycyjnej bitej śmietany.
- 5.Na tym etapie można już się zatrzymać, ale jeśli chcemy uzyskać więcej bitej śmietany i chcemy, by była bardziej stabilna, dolewamy pozostałą rzadką część mleczka i miksujemy, a następnie dodajemy kleik.
- 6.Ponownie miksujemy i czekamy, by kleik wchłonął wilgoć z mleczka kokosowego.
- 7.Po kilku minutach jeszcze raz miksujemy, nakładamy do strzykawki i wyciskamy tworząc gwiazdki na powierzchni deseru.
- 8.Smacznego świętowania!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - deser:
- 1 kg truskawek
- 2 czubate łyżeczki błonnika z łuski babki płesznik
Składniki - bita śmietana:
- 1 puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 i 1/2 łyżki błyskawicznego kleiku ryżowego