73. „Mus truskawkowy z bitą śmietaną na Dzień Dziecka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
15 minut
Nie tylko dla dzieci.
Z okazji Dnia Dziecka proponujemy najprostszy z możliwych – deser z truskawek, na które sezon właśnie się zaczął. Kilka składników i każda mama jest w stanie w ciągu kwadransa przygotować taką słodycz bez użycia białego cukru.
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – deser:
- 1 kg truskawek
- 2 czubate łyżeczki błonnika z łuski babki płesznik
Składniki – bita śmietana:
- 1 puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 i 1/2 łyżki błyskawicznego kleiku ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Truskawki pozbawiamy szypułek i miksujemy je za pomocą blendera. Powinny być słodkie i dojrzałe, aby nie trzeba było ich dosładzać.
- Następnie dodajemy błonnik, mieszamy łyżką i czekamy, aż deser osiągnie odpowiednią konsystencję.
- Po kilku minutach możemy masę truskawkową przełożyć do pucharków.
- Z lodówki wyjmujemy schłodzoną puszkę mleczka kokosowego i miksujemy za pomocą specjalnej końcówki do blendera gęstą część mleka z ksylitolem, aż do uzyskania konsystencji tradycyjnej bitej śmietany.
- Na tym etapie można już się zatrzymać, ale jeśli chcemy uzyskać więcej bitej śmietany i chcemy, by była bardziej stabilna, dolewamy pozostałą rzadką część mleczka i miksujemy, a następnie dodajemy kleik.
- Ponownie miksujemy i czekamy, by kleik wchłonął wilgoć z mleczka kokosowego.
- Po kilku minutach jeszcze raz miksujemy, nakładamy do strzykawki i wyciskamy tworząc gwiazdki na powierzchni deseru.
- Smacznego świętowania!